Vi har ingen beredskap eller et forsvar som kan beskytte denne rikdommen.

I 2022 har det flyttet et antall mennesker til et av Europas rikeste og lykkeligste land. Sveits. Der har de et annet system, med lavere merverdiavgift, lavere inntekts og formueskatt, men du må kjøpe din egen sykeforsikring og du bør ta ansvar for din alderdom.

Vi har en skyhøy prisgalopp på matvarer. Her er det noen som skrur til i trange tider og skylder på krig, lite vind og kulde. En bedriftsleder i en kooperativ bedrift fikk 1.4 mill. kr. i lønns og bonus økning for et år. Det er mer enn en statsråd har i årslønn. Når muligheten byr seg så skrur eierne av matbedriftene, kraftbedriftene, sjømatbedriftene og andre, opp prisene og dermed øker fortjenesten. Noen stikker til utlandet og sparer skatt. Staten må imidlertid ikke glemme gründernes verdi. Det er uklokt og bare innføre mer av sin ideologi. Hva skjer, jo man øker forskjellene og gjør livet enda surere for de som sliter.

LES OGSÅ: Fattigdommens pris

Vi i Norge kobler til sjøkabler slik at vi kan selge dyr strøm til utlandet og «hjelpe» til i kalde vintermåneder. Når vi får 4-5 kroner i utlandet så må selvsagt de som selger strømmen dit, ta det samme fra oss som eier vann og land i Norge. Bedrifter stenges, mange fryser og flere får høyere gjeld å leve med. Det er ingen tanker om bedring fra regjeringen, som opprettholder avgiftene.

Staten gir oss en kompensasjon på 90 prosent for det som overstiger 70 kWh. For november fikk jeg en reduksjon på kr. 1304,- av en totalregning på 4.497. Regningen inneholder følgende poster: Spotpris. Fast månedsbeløp. Enova avgift. Forbruksavgift. Månedsmaks. Kapasitet fra 5-10kw. Nettleie. MVA. Godt gjort å finne på så mange avgiftstyper for å varme opp et hus i kalde vinter-Norge. Desember blir nok verre.

LES OGSÅ: Årets mørkeste dag – spre lys og glede!

Lett å bruke andres penger

Matkøene øker og øker. Det klages samtidig over at vi ikke gir 1 prosent av vårt bruttonasjonalprodukt i U-hjelp. Brutto nasjonalprodukt har øket mye på grunn av ekstrem høy pris på olje, gass, mat og strøm. U-hjelpen får mer penger enn året før, men enkelte politikere liker bedre prosenter enn faktiske kroner. Hva hadde de sagt om nasjonalproduktet hadde gått ned? Hadde de da akseptert en nedgang? Det er alltid lett å bruke andres penger så lenge egen lommebok ikke røres. Det bør de tenke litt på.

LES OGSÅ: Slår alarm om fattigdom: Betaler strøm og mat på kreditt

Imens fylles pengebingen opp og vi forbereder oss på å betale regningen for Russlands herjinger i Ukraina. De trenger hjelp, og de skal få det, men det er langt hyggeligere å hjelpe andre når man selv ikke er glemt. Det ser ut for meg at de styrende organer glemmer at det er mange i dette landet som trenger hjelp. De bør huske at en fornøyd nordmann bidrar langt mer enn en misfornøyd nordmann. God jul alle sammen.