Gå til sidens hovedinnhold

Feilslutninger om barnehager

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For de fleste er det en selvfølge, men åpenbart ikke for Tønsberg SV: En privat barnehage må gå med overskudd for å trygge arbeidsplasser, vedlikeholde eiendommer og jobbe med kvalitetsutvikling.
I et forsøk på å få en mer faktabasert politisk debatt forsøkte jeg nylig å avlive noen myter om private barnehager. Ett av punktene i mitt innlegg i Tønsbergs Blad handlet om forestillingene om enorme overskudd i sektoren. Faktum er at gjennomsnittlig årsresultat i 2017 var på litt under fire prosent.

Toppkandidatene Olav Sanness Vika og Elise Amalie Thorin Løkø i Tønsberg SV kommenterer i et debattinnlegg tallet – og skriver: «Uansett hvordan det pakkes inn, går fire prosent av pengene ment til barna til fortjeneste til eierne.»
Dette er en nærmest sjokkerende feilslutning. De fleste som har jobbet i en privat virksomhet, vet at det er en veldig dårlig idé av en bedrift å gå inn i hvert eneste kalenderår med tom konto. For en arbeidsgiver vil det sette arbeidsplasser i fare, fordi uforutsette utgifter kan sette deg ut av stand til å betale lønn til dine ansatte. Eier arbeidsgiveren bygninger og uteområder, vil disse forfalle fordi det ikke er penger til vedlikehold og oppgraderinger. Driver arbeidsgiveren en kunnskapsbedrift, vil den tape terreng fordi du ikke har penger til kurs, trivselsfremmende aktiviteter eller investeringer som gir høyere kvalitet i tjenestene.

LES OGSÅ: Myter og fakta om private barnehager

Med andre ord: Det er en vesentlig forskjell på at barnehagen har overskudd og at pengene ikke kommer barna i barnehagen til gode.
SV-kandidatene kaster i sitt innlegg en mørk skygge av mistenksomhet mot barnehager som klarer å gå med overskudd til tross for at de ikke får mer penger per barnehageplass enn det kommunen har. «Det betyr at det er ansattes lønns- og arbeidsvilkår det kan spares på,» konkluderer Vika og Løkø.

Også det er selvfølgelig en feilslutning. Mer enn 95 prosent av alle ansatte i private barnehager er omfattet av tariffavtaler som er fremforhandlet og anbefalt av Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta. Lønnsnivået og pensjonsytelsene til de ansatte i private barnehager er fullt konkurransedyktig med det du finner i kommunale barnehager.
Kommunale barnehager har altså dyrere pensjoner enn private barnehager, uten at ytelsene til de ansatte blir bedre. Likevel synes det som om det er de private som ikke bruker pengene til barnas beste. Sånn blir debatten når det er ideologien som får styre.
 

Kommentarer til denne saken