Terje Floberg, festivalsjef for Tønsberg Middelalderfestival, har et stort fokus på frivillige i arbeidet med festivalen. Han mener det er viktig å integrere og inkludere alle slags folk gjennom frivilligheten.

– Vi har alt fra fantasy-nerder og middelalder-interesserte til de som driver med cosplay. På frivillighetssamlingene er det vanskelig å finne på felles aktiviteter, for folk er så forskjellige, forteller Terje lattermildt.

Han forteller videre at festivalen er mye mer enn underholdning for det besøkende publikumet.

– Siden vi er en kommunal festival, har vi ikke bare ønske om å gi folk et kulturelt tilbud, men også et ansvar for å jobbe aktivt med å inkludere alle grupper i samfunnet, sier festivalsjefen.

LES OGSÅ: Da festivalen droppet inngangspengene, fylte fjellet seg med folk

Samarbeider med aktivitetssenteret

Noen av festivalens frivillige er brukerne på Sidebygningen. De har et eget telt hvor de har aktiviteter for barna.

– Vi selger skjold, sverd og andre ting vi har laget selv. Vi fokuserer mye på barn, og har forskjellige poster hvor de kan lage smykker og spill, gå på stylter og andre aktiviteter, forklarer Lill Merethe Andersen og Heidi Pedersen. De benytter seg begge av tilbudene på aktivitetssenteret.

I tillegg til å delta på selve festivalen, syr brukerne på Sidebygningen en del av kostymene som brukes på festivalen. De kostymene som de har på seg i dag, har de sydd selv.

– Vi ser at det å være frivillig gir mye mestringsfølelse og sosial styrke og trening. Du kan jo tenke deg å ha sosial angst og skulle være blant 300 frivillige og møte 11.500 mennesker. Det er ikke det første legen anbefaler. Men når det funker, så betyr det mye, forteller arrangøren.

– Det som gir meg mest med å arrangere denne festivalen, er å se det fellesskapet som oppstår blant de frivillige. Jeg blir glad av å se de som kommer tilbake år etter år. Jeg er ikke engang sikker på om de ville kommet hvis de ikke kunne være frivillige, forteller Terje og ler nok en gang.

LES OGSÅ: Endelig får Gildehallen porttårn: – Nå kan folk gå inn i vikingtiden på en helt ny måte

Betyr mye og kunne bidra

Lill Merethe og Heidi forteller at det å være frivillig på festivalen betyr mye for dem.

– En viktig del av det for meg, er også å føle at jeg bidrar til, og er en del av noe. Mange av de frivillige har kanskje ikke så mye å gjøre i hverdagen, men med dette arrangementet er de en del av noe ganske stort, sier Heidi.

De to damene skryter også av hvor godt Terje håndterer brukerne, også de som ikke kommer likevel.

– Det kan være litt uforutsigbart hvor mange som møter opp. En ting er å sette seg opp på liste for å være med. For mange kan det være mye vanskeligere å faktisk møte opp på festivalen, sier Lill Merethe.

Terje ler litt når hun sier dette, han kjenner tydeligvis til utforutsigbarheten, men så blir han mer seriøs:

– Du skal gi folk muligheten til å være med, også skal du ikke gi dem for mye tyn om de ikke kan, for det kan være de ikke har dagen. De skal ikke føle seg presset, for da backer de ut mer, og det blir vanskeligere å komme tilbake igjen sier han.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Se bildene fra middelalderfestivalen

Vil ikke øremerke midlene

Leder for hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse, Ellen Eriksen, mener det er viktig å gi arrangementer som Middelalderfestivalen frie midler, slik at arrangørene kan bruke pengene på det de selv mener er viktig.

– Det at vi gir frie midler til en festival og de selv ser hva pengene skal brukes til når de klarer å inkludere så mange som de gjør nå, syns jeg er viktig. I år klarte de å ha en gratis festival, og det er kjempeviktig, for da kan alle komme. Hvis vi klarer å lage noen arenaer som er for alle, vil samfunnet spare på det på sikt.

Floberg er enig i at dette er viktig. Når de søker om midler, må de nemlig søke som kulturarrangement. Dermed får de ikke midler til de andre tiltakene festivalen gjør.

Eriksen sier at det er første gangen de har gitt frie midler til Middelalderfestivalen i år, og mener dette har funket bra.

– Jeg håper at vi kan fortsette å gjøre det også når vi nå slår oss sammen med Telemark fylke. Det er liksom ikke bare midler til å få gjennomført og markedsført en festival, det gjør noe med menneskene også.

DETTE ER SIDEBYGNINGEN

Sidebygningen er et lavterskeltilbud med forskjellige aktiviteter for folk med forskjellige utfordringer, blant annet med rus, psykiske plager, eller funksjonshemming. Enten man har rusproblemer, psykiske utfordringer, eller føler seg ensom.

Noen av aktivitetene som tilbys er søm og annet håndtverk, dagsturer til forskjellige steder, fredagskafé for folk og pårørende med rusutfordringer, og ungdomsaktiviteter for folk mellom 18 og 30 år.

Tilbudet er et samarbeid mellom Tønsberg- og Færder kommune