FHI-advarsel: Kan komme ny koronabølge til høsten

Av

Nye bølger av covid-19-epidemien kan komme samtidig med de årlige influensaepidemiene i oktober, advarer Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk rapport.

DEL

(Nettavisen): Det anses som sannsynlig at Norge vil få lokale utbrudd med covid-19 og muligens mer generell økning i hele eller deler av landet, skriver FHI i rapporten «Risiko, prognose og respons i Norge» onsdag.

Hvis Norge lykkes med å trappe ned tiltak uten at smittespredningen øker utover sommeren, «kan atferdsendringer og værforandringer utover høsten likevel medføre at balansen forskyves slik at smitte igjen øker».

«Nye bølger av covid-19-epidemien kan da komme samtidig med de årlige influensaepidemiene, altså i oktober. Størrelsen på utbruddene vil avhenge av hvor omfattende smitteverntiltak som iverksettes», skriver FHI.

- Pengene kommer

Justisminister Monica Mæland (H) Mæland åpnet onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen med å forklare at regjeringen vet mange har ventet lenge på penger fra NAV.

- Pengene kommer, og vi vet dere venter. Jeg vil også at dere skal vite at dette er vår førsteprioritet, sier hun.

Justisministeren legger til at hvis arbeidsgiverne gjør jobben sin, kommer pengene til å være inne på kontoene til folk i løpet av et par dager etter at ordningen blir klar i første halvdel av juni.

Høie: Appen har mangler

Som en del av arbeidet med sikkerheten rundt Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet, nedsatte Helse- og omsorgsdepartementet 4. april en uavhengig ekspertgruppe.

Onsdag fastslo også gruppen at sikkerheten og personvernet ikke er blitt godt nok ivaretatt.

Noen av anbefalingene fra gruppen er å fjerne data man ikke trenger, blant annet ved kortere lagringstid, vurdere en mer distribuert løsning og dele opp appen ut fra det todelte formålet – smittesporing og analyse, og gjøre det mulig å velge å delta kun for det ene formålet, heter det i regjeringens pressemelding.

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H), innrømmer at den nye appen har mangler.

- Men det betyr ikke at det var feil å utvikle den. Mange er skeptiske til at helsemyndighetene skal lagre data om dem. Smittestoppp er i tråd med EUs regler om personvern, sier han.

I tillegg peker Høie på at appen fortsatt har for få brukere til å ferdigstilles helt.

– Paradoksalt nok fører det at vi har færre smittede til at det tar lenger tid å fullføre appen, sier han og legger til at rapporten fra ekspertgruppen blir vital videre.

– Denne rapporten er viktig i arbeidet med utviklingen av appen og for å rette opp feil og sårbarheter. Ekspertgruppens innspill vil bidra til å gjøre appen bedre og tryggere, sier helseminister Bent Høie (H).

Artikkeltags