Gå til sidens hovedinnhold

FHI: Alle voksne med Downs syndrom bør vaksineres

Folkehelseinstituttet (FHI) kommer nå med en klar anbefaling om å vaksinere alle med Downs syndrom som er 16 år og eldre.

Tidligere har ikke personer med psykisk utviklingshemming vært nevnt når risikogruppene skal redegjøres for i FHIs prioriteringsliste, skriver Klassekampen.

Men nå presiserer FHI at psykisk utviklingshemmede kan få vaksine dersom de har nevrologiske eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon. Presiseringen kom inn i retningslinjene før helgen under avsnittet « Utdyping om risikogrupper ».

– Flere studier viser at Downs syndrom øker risikoen for alvorlig forløp av covid-19. Alle personer med Downs syndrom som er 16 år og eldre er derfor prioritert for vaksinasjon, heter det på FHIs nettsider.

Klassekampen har tidligere avdekket at det er store variasjoner i om kommuner og bydeler følger FHIs prioriteringsliste for risikogrupper.

Mange steder har funksjonshemmede blitt bedt om å vente i vaksinekøen på lik linje med funksjonsfriske. Dette til tross for at funksjonshemmede som samlet gruppe har en forventet levealder på 67 år.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.