Gå til sidens hovedinnhold

FHI om svensk Moderna-stopp: Unge menn bør vurdere å ta Pfizer-vaksinen

FHI oppfordrer gutter og unge menn under 30 til å ta Pfizer-vaksinen fremfor Moderna-vaksinen grunnet økt fare for en sjelden bivirkning med Moderna.

Myokarditt (hjertemuskelbetennelse) er en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner. Bivirkningen sees særlig hos gutter og unge menn og i hovedsak etter andre dose.

FHI skriver i en pressemelding at oppdatert kunnskap tyder på at dette forekommer oftere ved bruk av Modernas vaksine enn ved Pfizer-vaksinen.

– Dette ser ut til å gjelde uavhengig av hvilken mRNA-vaksine som ble gitt som første dose, mener FHI.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI understreker igjen anbefalingen om at ungdom under 18 år vaksineres med Pfizer-vaksinen Comirnaty uansett hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose.

– Menn under 30 år bør også vurdere å velge Comirnaty når de skal vaksinere seg, sier Bukholm.

Det er overvåkingsanalyser av meldte bivirkninger fra USA som har antydet at myokarditt kan være hyppigere ved bruk av Modernas vaksine som andre dose enn vaksinen fra Pfizer, men tallene har vært små og derfor usikre.

– Nye overvåkingsdata fra Ontario, Canada, styrker at denne observasjonen er riktig, og foreløpige overvåkingsdata fra Norge, Sverige og andre land kan tyde på det samme, skriver FHI.

Samtidig understreker de at bivirkningen er sjelden, og at de fleste som har blitt rammet av den, har fått relativt milde symptomer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.