Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 4,5 tonn mat fra taxfree'n på Color Line: – Ja, det var moro, vet du

I fjor delte Matsentralen ut over 500 tonn med mat til dem som trenger det aller mest. Innimellom havregryn, poteter og brød var det noen skikkelig godbiter fra ferja.

(Østlands-Posten)

– Ja, det var moro, vet du, sier Thorgeir Nybo og smiler.

Han er daglig leder på Matsentralen Vestfold og Telemark på Hegdal i Larvik, og har akkurat fortalt om de 43 leverandørene som jevnlig gir overskudd av mat og drikke til sentralen. Det dreier seg om blant annet Matbørsen, Bama, TINE, Findus, Aass, Ringnes, Milba og Baxt. For ordens skyld, så er det ikke øl det er snakk om fra bryggeriene, men brus og annen drikke uten alkohol.

I fjor inntraff en sjeldenhet.

– En av taxfreebutikkene til Color Line hadde en del kjøtt som ikke kunne selges. Indrefilet og slike ting. Ordentlig god mat. Vi fikk 4.500 kilo. Det er klart det er stas å dele ut. Det var ikke hverdagsmat.

Etter to års drift må Matsentralen betegnes som intet mindre enn en suksess. Til nytte for folk, og viktig i kampen både mot sløsing og matsvinn.

– Da vi startet i januar 2019 hadde vi fått inn bitte litt mat i romjula, som vi drev og delte ut. I løpet av det siste året har vi omfordelt 943.000 måltider. Det er mer enn en dobling av det vi klarte i 2019, sier daglig leder Thorgeir Nybo.

Raskt inn og fort ut

I reolene på Hegdal står det lagret det meste av frukt, grønnsaker, brus, saft, pålegg, middagsmat og tørrvarer. Mye kommer inn, men hele poenget er at det skal raskt ut igjen.

– I løpet av 2020 har vi mottatt 510 tonn matvarer, mot 300 tonn i 2019, fra leverandørene. Noe har gått videre til andre matsentraler, men det meste er formidlet videre til de 73 organisasjonene som er registrert hos oss.

– Hva tenker du om at dere fordeler så mye som 510 tonn med mat?

– Det er et veldig høyt tall. Det viser at det er ganske mange som sliter med å få endene til å møtes. Mange av dem som får mat herfra er uføretrygdede. Samfunnet mener at man skal klare seg på uføretrygd, men i praksis er det vanskelig. Alle vet at plutselig kommer det en ekstraregning hos tannlegen eller på bilen. Dessuten har koronaen ført med seg permitteringer og oppsigelser, og flere enn før lever med økonomisk usikkerhet, sier Nybo.

Formålet til Matsentralen Vestfold og Telemark er:

Å motta overskuddsmat og varer fra produsenter, matvarekjeder og serveringssteder. Maten formidles deretter til ideelle organisasjoner som driver servering og utdeling av mat til vanskeligstilte personer.

Økonomisk og sosial fattigdom

Ingen enkeltpersoner kan hente mat hos Matsentralen, alt blir fordelt via organisasjoner. Avhengig av hvor mye de henter, betaler hver organisasjon mellom 2.500 og 7.500 kroner i året.

Organisasjonene er spredt utover Vestfold og Telemark, men ni av dem er i Larvik. Dette er A-larm Larvik, Frelsesarmeen Larvik, Hjelp til Selvhjelp, Home-Start Larvik, IF Fram Gatelag, Larvik Sanitetsforening, Røde Kors Larvik omsorg, Save Life og Smyrna menigheten. Frelsesarmeen tar imot mest, med over 10 tonn i fjor. Deretter kommer Safe Life med 4,7 tonn.

I grålysningen er Gunn Heidi og Tommy A. Svendsberget i gang med å laste inn i en liten varebil.

De jobber som frivillige for den veldedige foreningen M.O.N.S i Skien, og er jevnlig på Hegdal for å hente varer som blir delt ut til eldre, uføre og pensjonister. På returen skal de også innom Evangeliesenteret i Porsgrunn.

– Vi jobber for å minske økonomisk og sosial fattigdom. M.O.N.S står for mat, omsorg, nestekjærlighet og samtaler, forklarer hun.

De setter stor pris på ordningen, og opplever at jobben de gjør er viktig på flere måter.

– Vi er begge uføre. Det varierer hvor mye vi kan bidra med, men dette gir oss noe meningsfylt å fylle tida med. Det er givende for oss, og fantastisk for alle dem som får glede av maten, sier Tommy A. Svendsberget.

Avtale med 43 leverandører

Alt som Matsentralen deler ut har de fått gratis fra produsenter og leverandører av mat og drikke. Varene har bra kvalitet, men mye er ganske nær holdbarhetsdato. I tillegg er det snakk om typiske sesongvarer, slik som for eksempel julebrus og pepperkaker.

– I løpet av siste år har vi fått på plass avtaler med 43 leverandører. Noen leverer her hos oss, mens vi henter hos andre. Vi har jobbet aktivt for å ta kontakt med næringslivet, sier Nybo.

Sentralen regner med å holde lik marsjfart framover. Men Nybo er spent på hvordan ting utvikler seg.

– Vi er spente på hvordan korona påvirker oss. Heldigvis har vi klart å holde oss smittefrie. Hvis vi måtte stenge, så hadde det rammet mange mennesker.

På Matsentralen er det to ansatte; Nybo, som jobber full tid, og Lene T. Andersen, som har en prosjektstilling på 40 prosent. I tillegg er det sju frivillige som gjør en viktig jobb. Disse er enten uføretrygdede eller alderspensjonister, og troppen består blant annet av en bankmann, en yrkessjåfør og en tidligere rusmisbruker.

Ronny Polland (50) fra Larvik er frivillig et par ganger i uka. Han begynte med rus som svært ung tenåring, levde et vanskelig liv, men bestemte seg for å slutte med rus i 2010.

– Jeg har stått i andre enden av matkøen. Det gir meg stor glede å hjelpe andre nå. Jeg har brukt store deler av livet mitt til å jobbe imot samfunnet. Da er det fint å kunne bruke det lille jeg har igjen av arbeidskraft til å gjøre noe som er til glede for andre, sier Polland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.