Nominert til Amanda

PRISVINNER: Regissør Kaveh Tehrani (til høyre) sammen med hovedrolleinnehaver Aziz Khatari etter at «1994» nylig vant en kortfilmpris ved den internasjonale filmfestivalen i Krakow. Foto: Privat

PRISVINNER: Regissør Kaveh Tehrani (til høyre) sammen med hovedrolleinnehaver Aziz Khatari etter at «1994» nylig vant en kortfilmpris ved den internasjonale filmfestivalen i Krakow. Foto: Privat Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Tønsberg-regissøren Kaveh Tehrani kan snart komme til å ha en Amanda å sette på peishyllen.

DEL

I alle fall er han i forbindelse med årets utgave av den internasjonale filmfestivalen i Haugesund, nominert innenfor kategorien «Beste kortfilm» med sin 29 minutter lange produksjon «1994».

Del på Facebook

Filmen vant Nylig både Gulldragen og Fipresci (Det internasjonale kritikerforbundets pris) under den 51. filmfestivalen i Krakow. Filmen tok også med seg prisen for Beste Norske Film på Minimalen, og en hederlig omtale fra Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Stolt nasjonalt øyeblikk

Som tittelen indikerer, tar filmens historie sitt utgangspunkt i feiringen av Norge og nordmennenes kanskje stolteste nasjonale øyeblikk på flere tiår, de olympiske vinterlekene på Lillehammer, vinteren for over 17 år siden.

– De olympiske vinterlekene på Lillehammer er en hendelse som jeg tror har en bra klangbunn, og som er noe mange ønsker å få et gjensyn med. Samtidig skapte disse lekene et bilde av Norge som kan fremstå som både banalt, enkelt, karikert og satt på spissen, sier Tehrani.

LES OGSÅ: Skaffet Madcon spellemanpris

Følelser framfor tall

Hovedpersonen i filmen er en innvandrer fra Iran. Hans møte med Norge og nordmenn stemmer ikke helt overens med det klisjéfylte glansbildet som Lillehammer-OL serverte resten av verden.

Tehrani håper og tror at film generelt kan være med på å skape empati og forståelse i et samfunn ellers dominert av polariserte og harde debatter og ordskifter.

– Jeg tror det er enklere å nå folk gjennom følelser enn gjennom kalde tall og statistikker. Den debatten om innvandring og fremmedkultur som vi nå opplever, er ikke nødvendigvis veldig representativ for den hverdagen folk faktisk opplever når det gjelder disse problemstillingene.

Lørdag deles Amanda-prisene ut.

– Å bli nominert er stort i seg selv. Selvfølgelig hadde det vært veldig hyggelig eventuelt å vinne. Men det viktigste er at filmen får oppmerksomhet og at den blir sett, mener regissøren.

Se filmen her.
 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags