For ei drøy uke siden tok Trond Førsund fra Tønsberg med seg døtrene til fiskevaldet Fosserød i Lågen for å fiske et par dager.

– Da vi egentlig skulle pakke sammen og reise hjem, måtte jeg bare prøve et par kast til. På tredje kastet beit det på, gitt, sier Førsund.

Og det var ingen hvilken som helst fisk:

En 14,3 kilo tung laks.

– Oh-ho-ho, det er jo en hai, utbryter den ene datteren når hun filmer fisken som ligger i vannet med mobilkamera.

Se videoen i bunn av saken.

– Det går langt mellom hver gang det biter på, og i sommer har jeg nok vært rundt 15 turer til Lågen i stort og smått for å fiske. Denne var ikke akkurat forventet.

LES OGSÅ: Fikk avslag på søknad om lakseoppdrett – men gir seg ikke

Liten stang mot stor fisk

– Jeg har aldri fått en så svær fisk før. Da jeg skjønte hvor stor den var, måtte jeg bare ta det rolig. Jeg hadde en 11,9 tommer klasse 7-stang, og snøret skal nok egentlig ikke tåle mer enn ti kilo, forteller han.

Den neste halvtimen fra det beit på, ble dermed en nervepirrende affære.

– Døtrene mine hjalp meg med hoven, og da jeg fikk laksen nærmere vann gikk jeg uti vannet for å ta den opp med hov. Etter dét ga vi oss, sier han.

– Ekstra moro er det at det er veldig få som fisker med flue akkurat der. Det blir for det meste brukt mark, reke og sluk – men akkurat hva som biter på, er rein flaks, mener han.

– Hva skal du gjøre med fisken?

– Den har jeg faktisk byttet inn i elgkjøtt med en kamerat som jakter, forteller Førsund.

LES OGSÅ: Arne Hellenes har vært på Lågen siden 1980: – Har aldri vært med på maken til fiske!

Mye storlaks i år

Fisken er den største som er tatt på Fosserød-valdet i år, men ikke den største i elva. Den er på 19,4 kilo, og er tatt med reke på Åbyfoss.

– Hittil har laksesesongen vært god. Det er en såkalt «tidligsesong» som vi kaller det, med mye stor fisk tidlig i sesongen, forteller Arild Jacobsen, leder i Lågens Framtid, interesseorganisasjonen for Numedalslågen.

– Det er også et storlaks-år, og det hender omtrent hvert tredje år, forklarer han.

Av mindre heldige fisk på kroken i år, er derimot pukkellaks, kan Jacobsen fortelle.

– Det er tatt to stykker av dem i år, og jeg veit det har blitt tatt flere nedover på Sørlandet. Pukkellaksen er en russisk laks, og det er ikke bra hvis den får blandet seg med genene på laksen her, sier han.

LES OGSÅ:  – Det er absolutt ikke vanlig at en tenåring som aldri har vært borti laksefiske tidligere, får laks på opp mot 10 kilo

Trond Førsund fikk stri med å dra opp den over 14 kilo tunge laksen på fluestanga.