(Sandefjords Blad) Fortsatt går det to ukentlige avganger med Ryanair fra Torp til Bergamo, selv om selskapet kutter to avganger på denne ruten i starten av april. Både SAS og Norwegian har innstilt sine flyvninger mellom Oslo og Milano.

Folkehelseinstituttet (FHI) definerer nå alle regioner nord for Roma som områder med vedvarende, utbredt smitte av koronaviruset. Utenriksdepartementet (UD) fraråder reise til fire regioner i Italia, blant annet Lombardia, som Bergamo er en del av.

TV 2 melder søndag at et fly med cirka 30 passasjerer fra Bergamo landet i Sandefjord. Mange av passasjerene som TV 2 snakket med, hadde ikke hørt om myndighetenes anbefaling om hjemmekarantene.

Markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp Sandefjord lufthavn sier til avisen at Torp foreløpig kun iverksetter tiltak hvisde får bekymringsmeldinger eller mistanke om koronasmitte. Det har de ikke fått i forbindelse med denne flyvningen.

– Vi skal sørge for at det er god informasjon og anbefaling til folk som har vært i dette området om frivillig 14 dagers karantene. Det skal vi sørge for, sier Kleive-Mathisen til avisen.

Kommuneoverlegen i Sandefjord, Ole Henrik Augestad, sier de har kriseplaner for Torp, tilsvarende det de har på Gardermoen, om det skulle være mistanke om koronasmitte om bord.

– Hvis det meldes om mistanke så skal jeg varsles, og det har ikke skjedd. Det var ingen konkret mistanke, derfor ble det verken iverksatt tiltak eller varslet til meg, sier Augestad til TV 2.

Alle som har vært i Nord-Italia, bes om å holde seg hjemme

  • FHI har nå utvidet listen over områder med vedvarende smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma, i tillegg til Hubei-provinsen i Kina, Sør-Korea og Iran.
  • Alle som har vært ett av disse stedene, blir nå bedt om å holde seg hjemme fra jobb og skole, uansett om de har symptomer eller ikke.
  • De bes dessuten om å unngå reiser, offentlig transport og nær kontakt med andre mennesker, for eksempel i sosiale sammenhenger.
  • Anbefalingen fra Helsedirektoratet har også tilbakevirkende kraft. Det vil si at alle som har kommet hjem fra disse områdene de siste fjorten dagene, bør i karantene til det har gått fjorten dager etter hjemkomst, sier direktoratet.

NTB