Professor: – Norge bør ta imot hundre tusen flyktninger

HUNDRE TUSEN: Professor Victor D. Norman mener Norge kan ta imot hundre tusen flyktninger.

HUNDRE TUSEN: Professor Victor D. Norman mener Norge kan ta imot hundre tusen flyktninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tidligere regjeringsmedlem slår et slag for en omfattende økning i mottak av flyktninger i Norge.

DEL

– Vi kan uten vanskeligheter ta imot hundre tusen flyktninger, og jeg personlig mener vi bør gjøre det, sier professor Victor D. Norman som gjestet Ole Torp på NRK tirsdag.

Norman er professor ved Norges Handelshøyskole ved institutt for samfunnsøkonomi.

På spørsmål om Norge ville kunne klare denne økningen uten vanskeligheter, modererte Norman seg noe.

– Det vil koste oss mye i startfasen, men hundre tusen er altså to prosent av Norges befolkning. Det finnes ikke den kommune i Norge som ikke er i stand til å ta imot to prosent flere innbyggere i løpet av et år, sier Norman videre.

Tapsprosjekt

– Første generasjon flyktninger eller innvandrere vil koste mye. Det er kanskje et tapsprosjekt for Norge, men det er jammen førstegenerasjons nordmenn også. De første 20- 25 årene er bare en utgiftspost, men vi synes jo ikke det er galt å ha barn av den grunn, fortsetter Normann.

NRKs Ole Torp valgte å konfrontere Normann med retorikken om at store mengder flyktninger og innvandrere truer «det norske». Normann peker på at hva man definerer som norsk alltid har vært under endring.

– Vi har gjennom hele historien hatt en jevn strøm av folk ut og inn av landet. De færreste av oss kan føre genene våre tilbake til vikingenes tid, sier Normann.

– Klart vi har kapasitet

Norman var en del av Bondevik II-regjeringen. Der var han Norges arbeids- og administrasjonsminister.

– Det finnes fryktelig mange kommuner som ber på sine knær om kanskje å få flere innbyggere, fortsetter Norman.

Han peker videre på at Norge er et underbefolket land om man ser på naturressurser og areal.

– Det er klart vi har kapasitet, fortsetter han.

Andre har også tatt til orde for en økning i antall flyktninger som Norge tar imot, og i oktober sendte åtte norske organisasjoner et brev til regjeringen.

I brevet ba organisasjonene om at det skulle blitt satt av ekstra midler for å øke antall kvoteflyktninger som skulle hentes til Norge.

– Forhindrer kanskje populistiske tilløp

På spørsmål om hva Norman mente om dagens regjeringssamarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet, var han klar i sin tale.

– Personlig er Frp verdimessig så langt fra meg at jeg har alltid problemer med koalisjoner mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Samtidig tror jeg vi skal være veldig glade for at Frp nå er i regjering, og ikke utenfor, sier Norman i intervju med Ole Torp, og utdyper:

– Det er en garantist for moderasjon for Frp. Det forhindrer kanskje at vi i Norge får de samme populistiske tilløpene som vi har sett i andre land.

Norman peker på at Frp kunne tatt til orde for en mye strengere innvandringspolitikk om de hadde vært i opposisjon.

– I posisjon godtar de det de kaller en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Jeg er redd de ikke ville gjort det om de ikke var i posisjon. I hvert fall deler av Frp har et annet syn på innvandring og flyktninger enn det i hvert fall jeg har, sier Norman.

– Det er i alle fall bedre at vi fører den politikken vi har i dag, enn den noen kunne tatt til orde for om Frp ikke var i regjerin, fortsetter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken