Gå til sidens hovedinnhold

Derfor legger UDI ned i Tønsberg

Artikkelen er over 4 år gammel

UDI Region Sør får mange henvendelser om hvorfor vi legger ned mottaket i Tønsberg. Her er forklaringen: I fjor kom det 31.150 asylsøkere til Norge. Ved utgangen av oktober i år var tallet bare 2.804. Av dem var 279 enslige mindreårige.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan dele asylsøkerne i tre grupper. Den største har fått et positivt vedtak på sin asylsøknad og får tilbud om bosetting i en kommune. Prosessen har tatt lengre tid enn ønskelig, ikke minst på grunn av den store tilstrømningen i fjor. Men nå er dette arbeidet i full gang. I 2016 bosettes om lag 15.000 personer, flere enn noensinne. 

LES OGSÅ:  Asylmottak legges ned i Tønsberg og Horten

LES OGSÅ: 1.600 akuttplasser i Vestfold, antallet øker stadig

Gruppe to er de som får endelig avslag på søknaden og skal reise tilbake. Denne gruppen har også høy prioritet, fordi ingen skal oppholde seg ulovlig i Norge. Den enkelte asylsøkersøker med avslag, kan søke om assistert retur. Da får man hjelp og økonomisk støtte til å reise hjem og etablere seg på nytt i hjemlandet. Alternativet er å bli tvangsreturnert.

Den tredje hovedgruppen er de som ikke får søknaden behandlet. Det kan være fordi søkeren allerede har søkt om asyl i et annet EU- eller EØS-land og da omfattes man av den såkalte Dublinavtalen. Det si at personen sendes tilbake til det landet vedkommende først søkte beskyttelse i, og får søknaden sin behandlet der. Noen asylsøkere får heller ikke behandlet søknaden fordi den er åpenbart grunnløs.

Kutter ut overkapasiteten

Bosetting og retur gjør at det er flere asylsøkere som forlater asylmottakene, enn som kommer inn. UDI kan ikke opprettholde asylmottak med ledige plasser og derfor avvikler vi driftsavtaler. Denne høsten har UDI lagt ned asylmottak med rundt 11.000 plasser. Fortsetter trenden med lave asyltall, regner vi med at nedbyggingen fortsetter.

Når et mottak legges ned, må beboerne flytte. Fra UDI sin side, prøver vi å gjøre nødvendige flyttingen så skånsom som mulig. Vi forsøker også så godt som mulig å flytte flere som ønsker å bo sammen, til samme asylmottak.

På grunn av situasjonen med langt færre asylsøkere, har UDI måttet legge ned mottakene i Horten og Sandefjord fra 1. desember. Larvik mottak er delvis omgjort til integreringsmottak. Sammen med fire andre mottak rundt om i landet skal det ha et spesielt fokus på ekstra motiverte asylsøkere, som med stor sannsynlighet får opphold i Norge. De får et fulltids integreringsopplegg og det skal brukes insentiver for å motivere beboerne til gode resultater. Men alle får ikke plass der. Det gjør at det blir en del flytting både ut og inn av mottaket. Nedbygging av mottakene i Horten og Sandefjord, samt endringene i Larvik gjør at mange av beboerne som nå skal flytte fra Tønsberg, vil få nytt bosted utenfor fylket.

En nedleggelse berører også dem som arbeider i asylmottaket. UDI beklager at mange flinke ansatte i asylmottakene mister jobben som følge av nedbyggingen. Vi beklager også de reduksjoner dette gir for vertskommunene.

Fortsatt mange å bosette

Samtidig vil UDI gjerne berømme alle som har bidratt aktivt til at de mange flyktningene som kom i 2015 har fått et godt opphold, på asylmottaket, skole eller ved ulike former for aktivitetstilbud. Selv om mottaket i Tønsberg legges ned, er ikke arbeidet ferdig. Tønsberg og kommunene rundt skal bosette en rekke mennesker som har fått opphold. Det trengs en ekstra innsats for å gi våre nye landsmenn en god inngang i livet i Norge og det oppfordrer vi alle til å være med på.

LES OGSÅ: Tønsberg kan åpne dørene for 80 nye flyktninger i 2017

Tormod Stavnes

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.