Anne Liten Myhren og Petter Asheim var på seilferie da de plutselig så fem lekebåter, overfylte med afrikanske migranter. Tønsbergparet seilte gjennom Gibraltarstredet da de ble vitner til det uvanlige synet.

– Det var en merkelig situasjon. Først etter en stund skjønte at dette var mennesker og hva det dreide seg om, sier Anne Liten Myhren.

Det var VG som først omtalte saken.

Spania er migrantenes nye destinasjon

Siden Hellas og Italia har skjerpet grensekontrollen sin betraktelig er Spania nå den mest attraktive destinasjonen for migranter med håp om en fremtid i Europa. De siste to ukene har over 5500 migranter ankommet Spania, og mange har tatt den farlige veie nover det drøyt ti kilometer lange Gibraltarstredet, melder VG.

De aller fleste migrantene er unge menn, mellom 20–30 år. Anne, som satt nattevakt da hun så båtene ringte kystvakten, som kom og hentet migrantene.

– Vi tenkte så klart på å ta noen av dem imot i båten vår, men konkluderte raskt med at det ikke var så lurt, sier Anne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Vondt å se

– Which way is Europe? ropte migrantene til Anne og Petter.

Hadde det ikke vært for at den marokkanske kystvakten kom og reddet dem, kunne det fort endt ille. De var nemlig på vei mot den amerikanske kysten.

– Det var vondt å se mennesker som gjør slikt mot seg selv, de kan umulig ha skjønt hvor farlig ferden er, sier Anne.

Migranter bruker nå hva enn de kan finne som flyter på veien over fra Marokko til Spania, det være seg lekebåter, kajakker, surfebrett eller bildekk forteller sjef for redningstjenesten i Tarifa, en kystby i Spania, til VG.