Oslo lufthavn slipper unna det første streikeuttaket, ifølge E24. I underkant av 200 bakkeansatte blir tatt ut i første omgang, men totalt er det varslet plassoppsigelse for snaut 500 ansatte ved norske flyplasser.

– Uttaket kan bli endret før meklingsfristen går ut, men det er dette antallet vi er sikre på nå, sier forhandlingssjef Bente Ørberg i fagforeningen Junit til NTB.

Fagforeningen Junit og NHO Luftfart møtes hos Riksmekleren lørdag 4. februar. NHO forhandler på vegne av en rekke arbeidsgivere som er omfattet av luftfartsavtalen.

Streik om én uke

Hvis partene ikke kommer til enighet, bryter det ut streik blant bakkeansatte ved fire norske flyplassene allerede søndag 5. februar. Lufthavnene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Bodø blir rammet i første omgang. Gardermoen kan snarlig stå for tur, bekrefter Ørberg.

Passasjerene vil merke streiken ved både innsjekk, billettkontor, gate og administrasjon. Vedvarer streiken, er det mulig at ansatte på flyplasser på Østlandet vil bli tatt ut etter hvert, og flere grupper enn bakkemannskapet kan bli tatt ut ved de øvrige flyplassene.

Streikeuttaket omfatter ansatte i bakketjenestene, service og operative funksjoner, frakt, salg og administrasjon.

Forstyrrelser

– Uenigheten går på lønn og arbeidsvilkår. Det gjelder spesielt de som tidligere var ansatt i SAS Ground Handling som er solgt til Widerøe. De opplever at deres vilkår er blitt vesentlig dårligere etter overdragelsen, sier forhandlingssjefen.

Hun poengterer at forhandlingene med NHO Luftfart har pågått siden sist vår, og at de ansatte er blitt lovet nye tilbud, men de har ikke vært gode nok. Nå er tålmodigheten slutt, ifølge Ørberg.

– Det blir definitivt ikke full stans av dette, men det vil jo kunne føre til forstyrrelser i trafikken, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til E24. (©NTB)