Hver mandag før nedstengningen har Nøtterøys elitelag i håndball trent i Oslofjord Arena på Brunstad. For et år siden ble det ramaskrik i håndballmiljøet da Norges Håndballforbund ville arrangere to turneringer for barn- og ungdom samme sted.

Oslofjord Arena inngår i Oslofjord Convention Center (OCC), som er eid av Brunstadstiftelsen, som igjen er opprettet av Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths Venner.

Etter et opprør blant flere klubber endte håndballforbundet med å droppe OCC som spillested for sine turneringer. Begrunnelsen var anleggets kobling til BCC og trossamfunnets syn på homofili, som ikke var i tråd med håndballforbundets verdigrunnlag.

I januar 2020 tok styret i Norges Håndballforbund beslutningen om å ikke bruke anlegget til sine turneringer:

«Styret har forståelse for at det synet arenaens eier har på blant annet homofili, skaper problemer for flere av våre spillere og medlemmer. Vi er glade for å se at engasjementet for likeverd er så stort som det er i vår organisasjon. Dette har vært sentralt for vår beslutning.», het det i styrets begrunnelse den gangen.

Det var for øvrig Norges Fotballforbund som først ikke ønsket å bruke OCC som arrangementssted, da forbundet sentralt satte foten ned for søknaden om å arrangere Landsturneringen i fotball og håndball allerede i 2019.

DET KAN DU LESE MER OM HER: Fotballforbundet droppet stor turnering på Brunstad: – Homosyn ikke forenlig med våre verdier

Nøytrale i debatten

Nøtterøy Håndball er på ingen måte alene om å benytte idrettsanlegget på Brunstad. Det siste året har en rekke lokale lag og idretter vært i aksjon i Oslofjord Arena (se liste over klubber lenger ned i saken).

Daglig leder Roger Meyer i Nøtterøy Håndball understreker at klubben forholdt seg nøytral til den diskusjonen som raste i håndballmiljøet sist vinter.

– Vi var nøytrale den gangen, og det er vi fortsatt. Vi ønsker ikke å ta stilling til det spørsmålet, sier han.

Meyer sier at det er flere grunner til at de flytter sine treningsøkter fra Nøtterøyhallen til Stokke en gang i uken.

– Det har blitt større press på halltider i Færder kommune, ikke minst etter at Wilhelmsenhallen er brukt til vaksinestasjon, sier han.

– Dessuten er det praktisk for oss å trene på dagtid iblant. Og da er hallene i Færder kommune opptatt til skolebruk.

(saken fortsetter under bildet)

– Hva hvis noen av spillerne deres syns det er problematisk å trene på Brunstad?

– Da må vi i så fall ta en prat om det. Men for oss er dette en praktisk løsning og helt uproblematisk, sier Meyer.

Nøtterøy Håndball har også tidligere benyttet Oslofjord Arena. Sommeren 2019 arrangerte klubben en stor håndballcamp der.

– Vi forholder oss til OCC som en forretningspartner. Det er ingenting i vedtektene deres som tilsier noen form for diskriminering av verken homofile eller andre, uttalte klubben den gangen.

Klarert med håndballforbundet

– Hva sier håndballforbundet?

– Vi har vært i kontakt med håndballforbundet og klarert dette. De har svart at dette er vår avgjørelse, sier Meyer.

– Forskjellen er at det den gangen handlet om barn og ungdom som måtte spille på Brunstad, da håndballforbundet la turneringene dit. Vi har til forskjell en eliteklubb med voksne folk som kan gjøre sine egen vurderinger, sier Meyer.

– Forventer dere reaksjoner på dette?

– Vi har et avslappet forhold til dette. For oss er det helt uproblematisk å benytte et anlegg som det ikke finnes maken til i området vårt, sier Meyer og forteller at flere lokale klubber har benyttet Oslofjord Arena som treningssted.

LES OGSÅ: Vil løsrive Oslofjord Convention Center fra BCC

– Opp til den enkelte klubb

Håndballpresident Kåre Geir Lio husker godt debatten som raste i håndballmiljøet for et drøyt år siden. Han var sentral da styret i forbundet besluttet å sette foten ned for å bruke OCC.

– Det vi gjorde den gangen, var at vi droppet å legge et arrangement dit når vi kunne velge noe annet, sier Lio til Tønsbergs Blad.

Han understreker at det ikke ble lagt ned noe generelt forbud mot å bruke anlegget.

– Det var ingen boikott, men vi ønsket ikke å bruke anlegget til akkurat denne turneringen.

– Er det greit for håndballforbundet at Nøtterøy bruker arenaen til trening?

– Det er opp til hver enkelt klubb. De er autonome i sine daglige utfordringer, også i dette spørsmålet.

– Kan klubber arrangere håndballskoler eller barneturneringer der?

– Det må de bestemme selv. På dette området er klubbene autonome, gjentar Lio.

– Kan det være aktuelt for håndballforbundet å bruke anlegget til arrangementer i framtiden?

– Det kan jeg ikke si noe om før vi eventuelt ser at det er en annen type struktur i eierskapet sier Lio.

(saken fortsetter under bildet)

Mange lag og idretter bruker anlegget

Nøtterøy Håndball er på ingen måte alene om å benytte idrettsanlegget på Brunstad. Det siste året har en rekke lokale lag og idretter vært i aksjon i Oslofjord Arena.

– Tønsberg Vikings og barneidretten på Vear har vært der det siste året, sier Meyer.

(saken fortsetter under bildet)

OCC sendte i fjor høst en oversikt til Meyer over hvilke lag og foreninger som siden åpningen har benyttet anlegget. Listen inneholder mange ulike lag og idretter:

Stokke håndball, Stokke fotball, Stokke turn, Fevang FK, NKA (Norsk Fotball Akademi), Vear Håndball (barnehåndball), Vear IF (fotball, volleyball, innebandy), SaVe klatreklubb (Sandefjord og Vear), Tønsberg Vikings, Tønsbergs Turn kunstløp, Wang Toppidrett (ishockey), Sandefjord Penguins (U-11, U-13/14), Sem IF (fotball).

Spilte hockeykamp der

Det må presiseres at Tønsberg Vikings benyttet Oslofjord Arena da garderobene var stengt i Tønsberg ishall på grunn av smittevernregler i fjor høst. Da spilte Tønsberg Vikings en seriekamp mot Furuset der.

Den gangen kalte sportslig leder Roar Berg i Tønsberg Vikings det for en nødløsning. Ishockeyklubben understreket at den ikke støtter «menighetens moralsyn».

– Dette er absolutt ikke vårt syn. Vi stiller oss bak alle andre som har uttrykt at dette er holdninger idretten ikke står for. Men jeg må igjen presisere at dette var en nødløsning, uttalte Berg til Tønsbergs Blad den gangen.

Leder av Tønsbergs Turnforening, Bjørn Auglend, presiserer at kunstløpgruppen ikke har benyttet arenaen det siste året.

– TT kunstløp var der på tid som Tønsberg kommune kjøpte under rehabiliteringen av Tønsberg ishall/Maier Arena i mars 2019 -november 2019. Det samme gjaldt også for Tønsberg & Omegn Ishockeyklubb, opplyser han.

Opptur på omdiskutert spillested: – Ikke våre verdier