Gå til sidens hovedinnhold

For hver hundrelapp du legger igjen i en lokal butikk, får du noe skikkelig bra tilbake

Hvis vi juleshopper med både hjertet og hjernen, trenger ikke hjemmekontoret ta knekken på sentrumshandelen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bare for å ha sagt det med en gang: Denne kommentaren er IKKE en oppfordring til å gå bananas med kredittkortet før jul. Ikke med sparepengene heller. Men i det vi går inn i den elleville shoppinguka handelsstanden kaller Black Week, er det fint å forberede seg litt.

Det er nemlig mulig å gjøre noen kupp. Du sparer ikke mye penger på å kjøpe en sofa på salg hvis du ikke trenger sofa. Men har du laget en handleliste med ting du likevel trenger, eller som noen du er glad i ønsker seg til jul, er det bare å starte prisjakten.

Les også

Black Friday - dette vil lokale butikkdrivere gjøre

Bransjeorganisasjonen Virke mener at årets julehandel blir tidenes største. De siste årene har mye av julehandelen flyttet seg fra desember til november og de nye salgskampanjene. Prognosen viser at vi i Vestfold og Telemark likevel vil rekordhandle i desember. 11.440 kroner per person er snittet for desemberhandelen. Fjorårets tall var 10.080 for Vestfold og 10.750 for Telemark. Årsaken til økningen er sammensatt. Lav rente og lite reising bidrar. Men også det at grensene er stengt. Både ribba og polvarene handles på norsk i år, for å si det sånn. Det kommer til å synes godt på bunnlinja i norske matbutikker og på det stadig økende salget på Vinmonopolet. Vi trenger ikke bekymre oss for dem. Vi trenger nok ikke bekymre oss for de store nettkjedene heller. De overlever greit nå som alle sitter hjemme og shopper fra kjøkkenbordet.

Les også

Over 70 prosent sier de vil endre hvordan de handler denne julen. Cecilie er bekymret

Den økende netthandelen oppleves som en voldsom utfordring for lokale butikker. I en spørreundersøkelse blant Tønsbergs Blads lesere svarer over 70 prosent at koronaen i svært stor grad, eller i noen grad, vil få dem til å handle julegaver på nett i år. Det bekymrer både Cecilie Bækken Sørumshagen i Tønsberglivet og Stig Eriksen på Farmandstredet. De frykter for arbeidsplasser. Og det med rette. Jeg har derfor følgende forslag til deg som ønsker at de lokale butikkene og kafeene skal overleve koronapandemien:

  • Bestem deg for hvor mye penger du skal bruke på julehandelen. Skriv en handleliste. Både for det du trenger selv, men også for alle julegavene.
  • Bruk tid på å finne ut hvor du kan få tak i det du skal ha. Skal du kjøpe det på nett, sjekk om det finnes en lokal nettbutikk.
  • Er du på jakt etter noe spesielt, ring en lokal butikk og hør om de har det. Eller om de kan bestille det for deg.
  • Er du engstelig for å gå på kjøpesenteret eller i små, trange butikker? Send en epost eller ring dem og spør om de kan finne fram varene og pakke dem inn, så du bare kan svippe innom for å betale. Kanskje kan de tilrettelegge handelen på annen måte. De vil sette pris på at du handler hos dem.
    Les også

    Forbereder seg på tidenes polsalg: – Det kommer til å bli en stor dag


Å opprettholde lokale arbeidsplasser gjennom å legge igjen penger vi likevel skal bruke i førjulstiden, er en god ting. Lokal handel er et enkelt virkemiddel. Det er et godt bidrag til at en mamma i klassen eller en pappa du møter på fotballtrening har en jobb å gå til. Samtidig sørger vi for at vi har en bra by og en levende bygd å bo i. Også på den andre siden av koronakrisen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.