– Jeg begynte med kunst lokalt i Tønsberg, så det er ganske spesielt å være tilbake.
Det sier kunstneren Tron Meyer, og for han kan ikke lørdagen komme fort nok. Da inviterer Haugar kunstmuseum til åpningen av utstillingen «Triangel».
For Meyer blir åpningen noe personlig.
– Jeg fikk faktisk min første kunstopplevelse gjennom Haugar som liten, så det føles jo veldig rart at jeg nå skal vise fram min egen kunst her.
LES OGSÅ: Sandra og Gustav er et av få par som har dette i orden: – Mange får sjokk
Frie for tolkning
Og som den første «kanten» i triangelet, setter Meyer umiddelbart tonen. Men hvordan man tolker de mange tegningene på veggen, eller den store skulpturen i rommets senter, mener han avhenger av personen som ser det.
– Jeg ønsker ikke å formidle et spesifikt budskap. For meg er det viktigere at det er noe folk danner selv. Man oppfatter jo ting forskjellig, og hvis verkene klarer å fremkalle ulike tolkninger, så tenker jeg at det sier noe om kvaliteten på arbeidet.
(Saken fortsetter under bildet.)
Og siden verkene er frie for tolkning, forklarer Meyer at han er spent på hvordan publikum vil motta arbeidet hans.
– Jeg har ingen konkrete forventninger, for alle kan oppleve dette så forskjellig. Men jeg gleder meg veldig til å få vist fram arbeidet mitt her på Haugar.
LES OGSÅ: Greveskogen-elever klare for finalen: – Fremtiden ser lys ut
Lokalt og globalt
Men ikke alle de tre kunstnerne kommer fra Tønsberg. Når man forlater Meyers område i utstillingen, beveger man seg inn i verdenen til Goutam Ghosh. Han kommer fra India, men er nå i Norge for å gjøre klart til lørdag.
– Jeg studerte i Norge fra 2011 til 2014, men så dro jeg hjem til India igjen. Nå har jeg kommet til Tønsberg spesifikt for denne utstillingen, sier Ghosh.
Det har også Jorunn Hancke Øgstad fra Bærum. Maleriene hennes er plassert i et rom som ligner en åttekant. Og i likhet med Meyer og Ghosh er abstraksjon sentralt i kunsten hennes.
– Omgivelsene til et maleri har mye å si for hvordan det oppfattes, så det var virkelig et eksperiment for meg å sette sammen den serien her. Jeg har prøvd å sette bildene sammen sånn at de påvirker hverandre, men det blir spennende å se hvordan publikum opplever det, sier Øgstad.
(Saken fortsetter under bildet.)
Ulike grunner
– Som regel er jo ikke alt for alle, det handler selvfølgelig litt om interesse. Det er ikke alle som liker å rappellere eller bestige fjell med ski på bena. Sånn er det nok også litt med kunst, men dette er en utstilling jeg tror er tilgjengelig for alle.
Det sier Haugar-direktør Ida Bringedal, som også har vært kurator for første gang på Haugar i forbindelse med «Triangel». Hun forklarer at hvem som kommer varierer fra utstilling til utstilling, men at de stadig treffer nye målgrupper.
(Saken fortsetter under bildet.)
– På Haugar tenker vi mangfold, så vi har arrangert en åpning som er tilgjengelig for alle. Det blir mat å få i kafeen, samtaler med kunstnerne og mye annet. Dette er heller ikke en kunstutstilling som krever forkunnskaper, siden verkene er såpass åpne og tilgjengelige, forklarer Bringedal.
LES OGSÅ: Tarald (17) og Oskar (17) tar buss hver dag: – Man må regne med at det ikke alltid går etter planen