Gruppene, og kontoene er veldig skumle, om du er en litt sidrumpet gammel gubbe som helst ser at kvinner holder seg unna aksjemarkedene, eller i det minste konsentrerer seg om husholdningsøkonomi.

De er nemlig sykt inspirerende. Der snakker kvinner i alle aldre om investeringer, økonomiske strategier, og å sikre pensjonen sin, før mange av dem en gang har kommet ut i arbeidslivet.

Forumene er smekkfulle av kvinner med masse erfaring og kompetanse, som øser ut av sin kunnskap, med ett mål for øye, at kvinner skal fatte interesse for økonomisk trygghet, og å forvalte pengene sine på best mulig måte. Der kan vi spørre og grave, om alt fra å kutte kostnader i det daglige, til hvordan man kommer i gang med fondsparing, og hvilke aksjer som er lovende, eller spennende.

Les også

Hos Camilla og Lise peker pilene oppover, men spesielt én ting har endret seg det siste året: – Du kan ikke ta heisen til suksess, du må ta trappen, trinn for trinn

Det er forumer hvor ambisiøse unge kvinner får gode råd av kvinner som har gått veien før dem, og ingen spørsmål er feil. Det bugner av kvinner med masse kunnskap og erfaring, som har som mål å sørge for at andre kvinner ikke går i typiske kvinnefeller, som å bo i mannens bolig, og bruke sin lønn på hverdagskostnader og barnehage, mens han investerer sine penger.

Forumene gir oss trygge rom for å be om råd og støtte når man møter utdaterte holdninger i arbeidslivet, eller i økonomiske diskusjoner i samlivet. Kvinner fra nær sagt alle samfunnslag samles, og skaper et fellesskap, og en økonomisk bevissthet som er helt ny for mange. Det er et gull-fellesskap!

Og det deles sparetips. Skal du ha penger å investere, må du spare. Det kan være alt fra lure triks i hverdagen, til hvordan du forhandler på boliglån og forsikring. Hvorfor trenger vi slike forumer? Fordi den seneste ukens debatter, har vist at kvinner fortsatt ugleses i beslektede miljøer. Det må tross alt vites, at når kvinner gir økonomiske råd, er det husmorøkonomi.

Store aktører som Kapital, stiller faktisk på Dagsnytt 18, for å forklare den gemene hop, at slike tunge ting som fondsparing, det krever tung kompetanse, og er ikke noe menigmenn bør lefle med. Ikke engang om man får rådgivning fra en banksjef. Og når det er kvinner som gir råd, sier det seg nesten selv at kompetansen er sviktende. Det var tross alt bare kvinner som var omtalt som økonomirådgivere, da de reagerte.

Jeg har en helt nydelig bankrådgiver i lokalbanken min. Ei dame med nesebeinet i orden, og som jeg opplever som en god støtte når jeg lefler med slike ting jeg ikke forstår meg på. Økonomien min og sånn. (Åpenbart, ikke bare er jeg kvinner, jeg er en høyst lavutdannet kvinne, jeg har jo ikke bachelor en gang!) Da hun så at jeg hadde begynt å kjøpe fond, hjalp hun meg med å sette opp enda flere fond. Nå sparer jeg masse hver måned! Med det, har vi skapt et monster! En kvinne på 29 som setter penger i aksjefond i lunsjen, inne i bankappen på telefonen! Noe så ukompetent! Unge kvinner, som bruker tiden vi ruller på Instagram til å få innsikt i aksjemarkedet via flinke damer i bransjen, som deler aktivt på sosiale medier! Før vi vet ordet av det, kan kvinner finne på å eie halve aksjemarkedet. Før vi vet ordet av det, har borgere med et usselt svennebrev innsikt og interesse for investeringer, og da blir økonomi … folkelig!

Skjønner godt at Kapital slår alarm, vi kunne jo blitt likestilt, både i kjønn og samfunnslag.