Når du nærmer deg strykene, må du legge deg på ryggen med beina først. Og sett deg for all del ikke opp for å se deg rundt!

- Man kan få god fart, og da er det ikke særlig behagelig å kjøre halebeinet rett i en stein, advarer guide i Norske Opplevelser, Kim Müller.

Glad laks

I fem år har han loset turister og andre interesserte med snorkel og dykkermaske nedover elva Hemsil i Hemsedal.

- I begynnelsen var det få som meldte seg på. Konseptet var nytt. Nå er det populært.

Å utforske elver på overflaten har lenge vært vanlig. Men åpner du øynene for livet under vannskorpa, kan elva gi deg helt nye inntrykk.

– Sikten er overraskende god. Bare husk å vri hodet og se til siden, ikke bare ned i bunnen, så vil du sannsynligvis se ørret, tipser Müller.

Uvenner

Fiskere og elvesnorklere er ikke særlig gode venner. På nettet kan man lese historier om snorklere som har fått kastet stein etter seg av sinte fiskere.

Å vise vanlig hensyn burde forebygge lignende episoder.

Noen stor sport er elvesnorkling uansett ikke. Foruten Norske Opplevelser er det bare noen få aktører som tilbyr en eller annen variant av elvesnorkling.

– I Norge er det nok flere som tilbyr elvejuving, sier Müller.

Trening i elva

Ved elvejuving tar du på deg klatresele, våtdrakt og redningsvest, og hopper fra klipper, firer deg ned fosser i tau og aker på rumpa i naturlige vannsklier nedover elva.

Vil du prøve deg i det små, kan du selvfølgelig bare ta på deg snorkel og dykkermaske og plaske litt rundt i nærmeste elv til krampa og blåfrosten tar deg.

Vil du gjøre det skikkelig, trenger du våtdrakt med tilhørende hansker og sko som beskyttelse mot kulde og steiner, hjelm, redningsvest, dykkermaske og snorkel.

Høysesong

– Tidlig på våren og sent på høsten kan det bli litt kaldt, særlig på hender og føtter. Men du har ganske mange millimeter polstring, så du merker overraskende lite til kulda, sier Müller.

I Hemsil kan du være med på elvesnorkling fra slutten av mai til midten av oktober.

– At det regner er bare hyggelig – så får du høre plaskingen på overflaten når du har ørene under vann.