Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer influensasesongen for fullt - og det er ennå ikke for sent å vaksinere seg

Artikkelen er over 3 år gammel

Influensasesongen er over oss, og på mange arbeidsplasser og skoler vil det etter alt å dømme bli mer glissent i ukene framover.

– Det øker nå med tilfeller av begge influensatypene, A og B. De fleste tilfellene vi har fått inn til analyse her på Sykehuset i Vestfold er i kategori B, og det er den minst hissige, sier avdelingsoverlege Dagfinn Skaare ved Mikrobiologisk avdeling.

Prøvene er hentet fra sykehusene i Vestfold og Telemark, og fra fastlegene i de to fylkene. I alt 20 prosent av prøvene som er analysert ved SiV i uke 52 var positive på type B, i tillegg var 6,1 prosent positive for influensa type A.

Det forventes at antall personer som rammes av influensaen vil fortsette å stige i minst tre-fire uker. For til vanlig friske mennesker er det liten fare forbundet med å bli smittet av influensa, selv om det kan være ubehagelig.

Hold senga

– Hold senga, legg deg under dyna og pass på deg selv. Drikk vann, og ta deg noen dager fri fra jobb. Da blir du raskere frisk, og du unngår å smitte andre, sier Skaare.

LES GJERNE: Hadi Srour møter slaktoffer i første proffkamp – Skal ta ham skikkelig  

Hoster du, så host i albuen, og vask hendene godt. Vanlige symptomer er høy feber, vondt i kroppen og generelt ubehag. Og det er ikke for sent å ta årets vaksine nå. Den er virksom etter ei drøy uke. Gravide og folk med kroniske sykdommer bør vaksinere seg, mener Folkehelseinstituttet. Samme institutt mener at 1,5 millioner mennesker er i risikokategorien. Rundt 900 mennesker dør hvert år av influensa, og flere kunne vært reddet ved vaksine.

Smittesesong

– Men for de aller fleste vil influensaen bare være en ubehagelig opplevelse, sier Skaare.

– Hvorfor kommer den snikende nå rundt juletider?

– Viruset trives godt når det er kaldt ute. Vi er mer sammen innendørs nå om vinteren, og med jula samles folk tett på hverandre. Trøsten får være at er du smittet i år, er du immun i noen år for det samme viruset, som ofte kommer tilbake året etter.

Lillebroren til RS-viruset, metapneumo-viruset er også på gang, og rammer luftveiene hos de minste barna. Her var 11,4 % av de testede tilfellene positive i uke 52. Hos voksne merkes denne plagen som forkjølelse, og vil gå over etter noen dager.

Kommentarer til denne saken