Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vi har hjemmekontor, hyttekontor og bykontor, arbeidstidsordninger som har endret seg og tilpasset seg både pandemier og nye teknologiske muligheter.
Færder Venstrevil være med på å forme morgendagens samfunn, det er viktig for oss å være med og fremme forslag til endringer fremfor å niholde på ordninger som var bra for mange år siden, men som nå ikke er virkningsfulle lenger. Flere tar med seg jobben på hytta og tilbringer mer tid i «hjem nummer 2».
Det er ikke holdepunkter for at boplikt tiltrekker seg barnefamilier, det vi imidlertid vet er at det er like dyrt å bygge hus i den delen av kommunen med boplikt som i delen uten. Hvor ville du da gjort din største investering noensinne?
Økte boligpriser?
Det er flere argumenter for å videreføre boplikten:
* Prisene kan gå opp (8-13 prosent enkelte områder i Risør), det blir dyrt for de unge å etablere seg på Tjøme, de dyre boligene blir enda dyrere.
* Færder får ikke skatteinntekter fra de som har sekundærbolig.
* De som bare bor her deler av året engasjerer seg ikke i det frivillige liv i lag og foreninger.
Og det er gode argumenter MOT boplikt:
* Svært mange smutthull gjør at det allikevel selges boliger til bruk som sekundærbolig.
* Arv gjør trolig at en del boliger ikke omsettes eller settes i stand og brukes.
* Prisene går trolig noe opp, litt dyrere å kjøpe i enkelte områder.
* Slipper heftelser på eiendommen din og lettere å omsette for en mer «fair» pris.
* Bidrar til at man tør å bygge og investere.
* Vi får per i dag ikke skatteinntekter fra dem med sekundærboliger, men vi får mer handel i butikker, restauranter og ved kjøp av varer fra håndverkere.
* Bopliktkommuner har færre bebodde primærboliger.
* Vi får en yngre befolkning.
LES OGSÅ: Bill.mrk. «Ingen boplikt «
Barnetallet stuper
I de årene vi har testet boplikt på Tjøme har vi sett en svært liten befolkningsøkning, særlig i gruppen 20–39 år, barnetallet stuper i søndre del av kommunen og vi sliter med rekruttering av nødvendig kompetanse som sykepleiere og lærere i hele regionen. Vi har en enorm eldrebølge i sikte, og mange har en lang reisevei til jobb.
Dette betyr at vi må våge å tenke nytt, og vi tror ikke at svaret er fortsatt boplikt. Vi må jobbe for å bli et attraktivt sted å bo og vi politikere må jobbe tett inn mot våre sentralpolitikere for å få fortgang i endring av skatteordningen slik at sekundærkommunene også får sin del.
LES OGSÅ: Høyre åpner for å fjerne boplikten på Nøtterøy og Tjøme. Det avhenger av én ting
Har snudd
I Færder Venstre har vi gått fra å si ja til boplikt til å si NEI i 2023, det er ingen hovedsak for oss, men har forståelse for at det er en sak som engasjerer. Det er imidlertid viktig for oss å gi like rettigheter og muligheter i hele kommunen.
Det skal være lønnsomt å investere i bolig uansett hvor i kommunen du velger å bosette deg, du skal vite at den investeringen du gjør står seg. Det er viktig for oss at lokalt næringsliv blomstrer, at husene benyttes, at deltidsbeboere inkluderes i lag og foreninger og at det blir liv i hele kommunen hele året.