– Jeg så ingen mulighet til å fortsette i FKT

BÅT-TOR: Tor Thodesen kan rutetidene til Bastjøferja i hodet etter tre måneder som pendler over fjorden. FK Tønsbergs tidligere trener har et klart mål om å komme tilbake som trener i norsk toppfotball. 
Foto: Sven-Erik Syrstad

BÅT-TOR: Tor Thodesen kan rutetidene til Bastjøferja i hodet etter tre måneder som pendler over fjorden. FK Tønsbergs tidligere trener har et klart mål om å komme tilbake som trener i norsk toppfotball. Foto: Sven-Erik Syrstad

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

«M/S BASTØ I»: Et halvt år etter at han kastet loss i FK Tønsberg har Tor Thodesen staket ut sin nye kurs i Moss. Nå vil 45-åringen tilbake som topptrener.

DEL

– Jeg kan rutetidene i hodet.

Klokka er kvart over ni. Tor Thodesen har nettopp rattet sin svarte VW Beetle kabriolet ned under dekk på «Bastø I». Nå sitter han med iPad’en og en kopp kaffe foran seg. Og takker pent nei til ei svele.

– Nei, der må jeg være disiplinert, ler Thodesen.

Del på Facebook

Tor-retur

Den tidligere FK Tønsberg-treneren har levd pendlerlivet med Bastøferja i tre måneder.

– Jeg er ikke lei av ferja ennå. Faktisk går det veldig greit. Og til sommeren blir det enda bedre, da kan jeg sitter ute på dekk. Eller styre skuta selv. Jeg har hytte på Gåsøy utenfor Nøtterøy – og en 24 fots stor båt med 250 hestekrefter. I 45 knops fart tar det en knapp halvtime til havna i Moss, sier Thodesen.

Mange stusset da Tor Thodesen brått forlot FK Tønsberg til fordel for Moss. En kriserammet klubb på «are sia» som nettopp hadde rykket ned til 2. divisjon.

LES MER: Forlater FK Tønsberg

– Det irriterer meg at enkelte framstiller det som at jeg stakk av. Det er fullstendig feil. Sannheten er at jeg ikke så noen mulighet til å fortsette i FKT. Med den økonomien klubben hadde var det rett og slett ikke mulig å være heltidstrener lenger. Det sier seg selv at det blir vanskelig når FKT halverte satsingen på sport for andre gang siden jeg ankom klubben.

Trener 20 år til

Vinteren har han brukt til å stokke kortene på nytt. Og ta en viktig beslutning.

– Jeg skal tilbake som trener på toppnivå, sier mannen som i 2006 ble kåret til «Årets trener» av Trenerforeningen i Norge.
– Jeg har fylt 45 år, og har passert tidspunktet for at jeg kan omskolere meg. Nå har jeg et klart mål om å bruke de neste 20 årene på å være fotballtrener.

LES MER: – Jeg ble for rund i kantene

Etter samtaler med både coacher og idrettsmotivator Frank Beck har Thodesen funnet ut at han må tenke mer på seg selv.

– Tidligere har jeg i altfor stor grad tenkt at jeg er et redskap for klubben. Jeg har gått i fella og engasjert meg i alt. Det er en klassisk måte å knekke nakken på. Skal jeg tilbake på toppnivå – og bli attraktiv som trener igjen – må jeg lykkes med det jeg driver med på banen. Og da må jeg fokusere på treneroppgaven.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mer enn lukt

Sier du «Moss» til mannen i gata i Tønsberg, får du trolig en rynket nese til svar. Tor Thodesen hadde heller ikke mye kjennskap til byen utover den berømmelige lukta.

– Jeg visste lite om Moss, men har funnet ut at det er en trivelig by. Klubben har skaffet meg en strøken hybelleilighet rett ved stadion, og den benytter jeg når det er for sent å pendle hjem.

Han er en av ytterst få fotballfolk som har skiftet side og dratt over fjorden.

LES MER: Er bekymret for FK Tønsberg

Tradisjonsrik

– Østfold er et større og bedre fotballfylke enn Vestfold. Og Moss er en større klubb enn FKT. Det merker jeg tydelig.

Tor Thodesen parkerer utenfor Melløs. Innenfor sitter historien i veggene. Her henger bilder av gullaget til Nils Arne Eggen fra 1987. Og et av laget som møtte Real Madrid i serievinnercupen 1988. I første rekke på lagbildet fra Bernabéu stadion i Madrid sitter Geir «Bolla» Johansen, Eik-spilleren som pendlet til Moss i et par sesonger. Og som spilte så godt mot Real at spanjolene på tribunen begynte å synge «Johans! Johans!» til ære for driblefanten Pokalskapet på klubbrommet fyller den ene langveggen.

– Et titall personer stikker alltid innom i lunsjen. Du merker at Moss har tradisjoner, og at klubben betyr mye for folk i byen, sier Thodesen.

Etter å ha vært truet med konkurs flere ganger og rykket ned til 2. divisjon har klubben nå startet snuoperasjonen. Kommunen investerer 47 millioner kroner i hovedtribunen på Melløs.

Så får tiden vise om Thodesen klarer å innfri sitt eget langsiktige mål om å ta seg selv og Moss tilbake til norsk toppfotball.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags