Ken Henry Johnsen gir seg som dommer

SLUTTER: Etter flere år som dommer på høyt nivå har Ken Henry Johnsen valgt å gi seg.

SLUTTER: Etter flere år som dommer på høyt nivå har Ken Henry Johnsen valgt å gi seg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

«Alt har sin tid, så også fotballdømming, og for meg er tiden kommet for å legge fløyta på hylla».

DEL

Med denne meldingen på sin Facebook-side fredag kveld valgte toppdommer Ken Henry Johnsen å fortelle omverdenen at han anser seg ferdig med oppdraget.

Men det var ingen lett avgjørelse, forteller Johnsen til tb.no litt senere.

– Det kostet krefter å ta bestemmelsen, sier han.

41-åringen Ken Henry Johnsen dømte sin første kamp som 17-åring, og fortsette med å dømme seg til FIFA-nivå, han har vært med på å dømme Barcelona hjemme tre ganger, Madrid hjemme, Bayern München, dømt på Arsenals hjemmebane Emirates Stadion – for å nevne noen av toppkampene han har vært med på.

Mer om Johnsen liv og karriere kan du lese her.

Men det er spørsmålet fra Frelsesarmeen om å dømme den første gatefotballkampen på Eik han trekker fram som ett av sine kjæreste, varmeste minner.

– Ikke minst fordi jeg i jobben som politimann vet at mange av spillerne har et liv ingen misunner dem.

LES OGSÅ: – Korrekt med rødt kort

Tilbake på stasjonen

Mandag morgen er Ken Henry Johnsen tilbake i uniform under parolen på Tønsberg politistasjon, der han er nestsjef på ordensavdelingen.

Der vil han formodentlig dele noen røverhistorier fra sine dommerreiser Europa rundt, historier han neppe deler med offentligheten. Men fra kategorien historier han gjerne deler, hører fjorårets cupfinale med. Den varmer fortsatt når han tenker på de drøyt 90 minuttene på Ullevål stadion, i kampen mellom Rosenborg og Sarpsborg 08, der Sarp-keeperen, en kjempe av en mann, etter finaletapet, går rett bort til Ken Henry og gir ham tidenes bamseklem så føttene forlater bakken, og på banketten etter, når Sarpsborgs styreleder Cato Haug bruker store deler av taletiden sin på å hylle dommeren og teamet rundt ham. Sånt varmer. Lenge etterpå.

Cupfinalen 2015 blir stående som Ken Henry Johnsens beste dommerminne.

LES OGSÅ: – Jeg kaller det ekstremsport i ledelse

– Men jeg må erkjenne at høsten 2016 har vært tøff, sier Johnsen, som i august mistet sin far.

– TV2-kommentatoren Jesper Mathisen var ikke nådig etter kampen mellom Vålerenga og Ålesund. Har det medvirket til avgjørelsen om å gi seg?

– Fotballdommere er også mennesker av kjøtt og blod og følelser. Fotball er følelser, jeg vet det. Men jeg ville satt pris på om flere trakk pusten noen ganger før de uttaler seg. Avgjørelser skal tas på brøkdelen av et sekund. Av og til gjør dommere en for dårlig jobb, og det er lett å se i HD fra flere vinkler – etterpå, sier Johnsen, som understreker at det ikke var én enkelt faktor som fikk ham til å stappe fløyta i lommen for godt.

– Men ingen er immun for kritikk.

Fifa ba ham fortsette

Samtidig ble han innstilt som FIFA-dommer også i 2017 og bedt om å fortsette. Fram til årsmøtet er han leder i Norsk fotballdommerforening, men tar ikke gjenvalg.

Så kan det tenkes han tar telefonen for å gi råd når en ung dommer ringer for å be om råd. Han gir sitt første her:

– Man må være villig til å jobbe systematisk over tid, og gjøre riktige prioriteringer. Er man tro mot det, skal det mye til for ikke å lykkes. Og så må man ha lidenskap. Og total ærlighet overfor seg selv, både for det som lykkes og når man gjør feil.

Og nå får Ken Henry Johnsen bedre tid til sine to tenåringer, og minstejenta på to og et halvt, og kona. Og havpadling.

– Jeg er bitt av kajakkbasillen. Jeg bor midt i smørøyet for den slags, her jeg bor på Teie.

– Så jeg blir ikke dommerpensjonist med negative følelser for årene som ligger bak.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags