Gå til sidens hovedinnhold

Fra innvandrer til dugnadsborger

Hvordan innvandrere inkluderer seg selv i samfunnet avhenger av både kulturell påvirkning og individuelle holdninger. Ingen enkeltstående løsning er tilstrekkelig for å møte utfordringen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På frokostmøter sammen med frivilligheten, Globale Sandefjord (innvandrerforeninger) og Café Vintage (innvandrerkafeer), forstår vi at det å tenke utenfor «A4-arket» er noe som skaper et bedre klima og forutsetninger for fremtidig inkluderingsarbeid.

Den grunnleggende dugnadsånden vi har i Norge er noe eksemplarisk og unikt, men det betyr ikke at denne ånden, hvor hver og en oss bidrar frivillig, er noe som enkelt kan videreføres til alle grupper innvandrere, ei heller til nye generasjoner. Det er likevel et godt virkemiddel som vi så absolutt må satse på! Engasjementet er nemlig smittsomt.

Det er i møte med andre mennesker vi får bedre forståelse for hverandre – og det er igjen nøkkelen til problemløsning. Når vi er sammen med andre, deler vi også erfaringene med hverandre. Det åpnes for flere ulike løsninger, og det tror jeg bidrar, sakte, men sikkert til mer forståelse for dagens situasjon. Manglende samfunnskunnskap hos minoriteter er en kilde til misforståelser.

Frivillighet bygger broer

Å være frivillig har flere gode sider, en av dem er at frivillighetsarbeidet bygger nettverk og relasjoner, og det skaper igjen tillit. Det er noe vi i Norge er gode på! Vi må kort og godt lære hverandre å kjenne. Det er noe som rett og slett skaper et bilde av en god fremtoning i majoritetsbefolkningen.

Mitt ønske er at hver og en i minoritetsgrupper, i tillegg til statsborgerskapet, får en tittel som «dugnadsborger». På denne måten får vi til flere som bidrar frivillig. Vi bør være stolte over dugnadsånden gjennom en slik betegnelse.

Dette foreslo jeg på et frokostmøte. Får vi dette til, vil vi i enda sterkere grad sette Norge på kartet som en foregangsnasjon for integrering og inkludering.

Dette landet ble bygget opp gjennom generasjoner på grunnlag av blant annet god arbeidsmoral, solidaritet og frivillig veldedighet. Det at du gir naboen en hjelpende hånd, gjør en innsats for grupper som trenger bistand – i tillegg til, og som et supplement til, velferdsstaten – er det beste verktøyet for et harmonisk samfunn uten unødvendig splittelse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.