I en artikkel på nrk.no heter det: "Økokrim har etterforsket de to topplederne for hvitvasking av penger i forbindelse med en konkret banktransaksjon. Den saken ble henlagt... De andre transaksjonene vi har berørt har fortsatt ikke vært etterforsket av Økokrim." Altså - mye er fortsatt ikke etterforsket.

NRK: "Etter å ha styrt menigheten i en årrekke, er Smith blitt rik. Det er han blitt sammen med Bernt Aksel Larsen. I hundre millioners klassen... Store deler av formuen deres har tatt turen innom Kypros" - BCC Financial. En utskrift fra Kypros viser at internbanken i 2014 var eid av en trust på Bermuda - 770 millioner kroner (625 millioner fra dugnad og innsamlinger).

Så hva slags kristelig menighet er det som har en bank i et skatteparadis som eies av en trust på Bermuda? Tax Justice Norge sier: Truster brukes for å skjule noe.

LES OGSÅ: Smiths Venner-stiftelse tapte mot DNB i retten

- Sammenblanding

NRK: "NRK har dokumentert sammenblanding av personlig og menighetsøkonomi" - i strid med utlånsreglene i BCC Financial: "Lånet skal brukes direkte eller indirekte for å støtte humanitært og/eller kristent arbeide." Likevel ble det gitt lån til all slags investeringer i aksjer, olje og spekulasjoner. Og Larsen blir nervøs og spør Linden i en mail i 2012: " Hvem skylder hvem penger når alt er gjennomført? Det er viktig for meg å vite da det med lån i BCC Financial for Kåre og meg er en "farlig" greie."

Nettopp. Mange private selskaper har fått lån i menighetens internbank. NRK har gått gjennom et stort antall utlån, masse brudd på bankens regler om "kristelig arbeid", bl.a. 10 millioner til Smith og Larsens selskap Baronesa Trading på Kypros. Også Smiths sønn og svigersønn lånte tilsammen 85.000 euro av menighetens penger.

LES OGSÅ: Smiths Venner i Tønsberg har lånt ut titalls millioner til Brunstad: – Vi har en sunn økonomi

I 2011 oppretter Smith-medlem Steinar Riise i Ocean Installer firmaet AM&S Invest på Kypros. Dette plasserer Linden i Larsens stråselskap Mienna Holdings Ltd. på Kypros, men eierskapet skjules i trusten Mindserve, på papiret styrt av selskapet Mastserve. Fire lag med skalkeskjul. Og Larsen låner 700.000 kroner til aksjer i Ocean Installer fra menighetens bank i en e-post som han "ikke husker".

Så kjøper Smith og Larsen lampefabikken Lampenwelt i Tyskland for 1,3 millioner euro, via et indirekte lån i menighetens bank. Også Lampenwelt havner på Kypros. Og nå kjøper de to Mienna Holdings via sitt kypriotiske selskap Smilar. Og Mienna får nytt navn: Lampenwelt Holding CY. Og dette selskapet eies av Mastserve, samme selskap, nytt navn, skjult i samme trust.

LES OGSÅ: Revisor-kritikk av Smiths Venner-stiftelse: – Brøt loven

Om Lampenwelt Holding CY skriver NRK: "En investering som skal gi menighetstoppene flere hundre millioner i inntekter...Jeg vet ikke hvem som står bak Mindserve, skriver Larsen i en e-post til Brennpunkt. Han vet altså ikke hvem som eide selskapet han kjøpte sammen med Kåre Smith." Og han "husker ikke" e-postene om opprettelsen av Mienna Holdings. I 2014 skriver han til Linden: "Vi fjerner trusten som eier... den er kun en konstruksjon for å skjule selskapet".

LES OGSÅ: Innsamling, deltakeravgift og finansinntekter: Smiths Venner har spart opp nesten en milliard

Ikke bare lønn i himmelen

Larsens advokat skriver til Brennpunkt at "Lampenwelt Holdings aldri har vært eid av Mindserve Ltd. via noen trust." Men på Kypros fins et skjøte som viser at Larsen og Smiths selskap Smilar plasserer aksjene i Lampenwelt CY i en trust ved navn Mindserve Trustees. Og i et møtereferat fra Smilar står det at de eier Lampenwelt Holding CY Ltd. via Mindserve Trustees. I 2015 selger de Lampenwelt for 209 millioner. Dette sluses til deres private selskaper i Norge. I løpet av få år tar Smith ut 70 millioner og Larsen 90. NRK: "Deretter forsvinner begge ut av landet."

LES OGSÅ: Økokrim har henlagt sak mot tidligere ledere i Smiths Venner: – Selvsagt lettet

Så selger Smith og Larsen Kraakstad Invest til Kolwezi på Kypros, aksjene plasseres i ikke ukjente Mindserve. Kjøperen, et tysk medlem av menigheten, låner 8.6 millioner i BCC Financial (ikke kristent arbeid det heller), og dette settes inn på Smith og Larsens private konto - 4,3 millioner til hver. Så disse får sin lønn - og ikke bare i himmelen.

Smiths venner mottar 10 millioner i statsstøtte. Og offentligheten har krav på åpenhet. Derfor har jeg skrevet dette.