Gå til sidens hovedinnhold

«Framtida er lysere enn på lenge»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, slik står det med store bokstaver over første side. Og jeg kan bare gratulere, både med jubileet og med språket. For her har den gamle riksmålsavis endelig tråkket helt over i språket slik det snakkes, og skritt for skritt forlatt «sproget» til tantene i Uranienborg menighet, som man litt uærbødig i sin tid kalte det. Gjennom årene har det meste forsvunnet: sne, efter, nu, frem, endnu, nevnden, sprog m.fl. Dette er bra, tenkte jeg.

Men det holdt ikke lenge. I jubileumsartikkelen på side 9 i helgebilaget har Tønsbergs Blad alt fått tilbakefall. «Framtida» satt ikke så dypt, for der står det minsanten «Fremtiden er lysere enn på lenge.» Fram og tida har alt fått sparken.

Det minner meg om en norske språkprofessor som rundt 1960, etter et års opphold i utlandet, trådte ut fra Østbanen og fikk se en bukk med plakat: «Gata er spærra». Hurra, sa han til seg selv, språkstriden er over.
Som kjent gikk det ikke riktig sånn, og også i Tønsbergs Blad vil det nok framover variere litt. Det er likevel et stort språklig skifte som avisa over noen år har gjennomgått.

Det ville for øvrig være gledelig om enkelte av journalistene kunne lære seg forskjellen på de og dem.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.