Det er en dyr utdanning. Men det er verdt det.

Slik oppsummerer Fredrik Midtbø fra Sokndal veien til jobb som pilot.

– Det er kjipt å stå opp klokken 04 på natta, men det er fantastisk å se soloppgang fra cockpit! Alle dagene er litt ulike, og det er det som gjør jobben gøy også, forteller 28-åringen til Avisen Agder.

Pilotutdanningen får du fullfinansiert via stipend og lån i Lånekassen. Etter to år, kan du søke jobb i internasjonale selskaper overalt i Europa, Asia og Afrika. Hvis ikke det var nok, kan du gjerne også søke om å få godkjent flysertifikatet ut fra amerikansk standard.

Ferieopplevelse

Det å bli flyger var en barndomsdrøm fra han var liten, og var på ferie med foreldrene. Familien dro til Syden, og det var stas da han fikk komme inn i cockpiten og se hvordan det var å styre flymaskinen. Det beste var om hotellet lå nærmest mulig flyplassen, der han kunne følge med på alle flyene som ankom og tok av.

– I dag jobber jeg på pilotskolen jeg selv studerte på, forteller flyentusiasten.

Da han var 19 år gammel begynte han på Pilot Flight Academy på Torp ved Sandefjord. I 2015 var han avgangselev, og tre år etter begynte han å jobbe som instruktør.

Det kreves et tilleggskurs for å bli instruktør. Jobben kan sammenlignes med å være kjørelærer i bil.

Til hverdags flyr han mye lokalt rundt Torp med studenter, men også lenger turer rundt i Norge, Sverige og Danmark. Som regel er flytimene fra to til fem timer, hovedsakelig i området sør for Trondheim.

Statusyrke

– Det har vel kanskje alltid vært mannsdominert, kommenterer han.

Dessverre, vil han på mange måter si, er det slik at hvis han skal gjøre et anslag, tipper han at tallet på kvinnelige studenter er på knappe ti prosent.

– Merker du at det er en jobb med høy status?

– Nå har jeg vært noen år i denne bransjen, og det er nok et statusyrke. Generelt har vi godt betalt, samtidig med at det er en presset bransje på grunn av lavprisselskaper som er med og holder billettprisene nede. Det går kanskje litt ut over lønningene også. I alle bransjer skal du tjene penger, også i luftfarten. Det var nok enda mer lukrativt å være pilot på nittitallet.

– Hva er det beste med luftfarten?

– Det må være utsikten! Jeg har vel over gjennomsnittet fin kontorutsikt. Det er kjipt å stå opp klokken 04 på natta, men det er fantastisk å få soloppgang fra cockpit.

– Har du noen gang vært nervøs bak spakene?

– Man har følt seg litt nervøs, likevel vil jeg påstå jeg aldri har vært redd. Det er som kjent statistisk mye tryggere å fly enn å kjøre bil. Så fort det er en flyulykke får det førstesiden i VG. Men går du inn på flightradar, ser du hvor utrolig mange fly og hvor stor trafikken faktisk er til enhver tid. Jeg synes bare det er gøy. Vær og vind varierer jo, og du vet aldri helt hvordan studentene reagerer om det for eksempel skulle bli turbulens. Det merkes bedre i mindre fly enn med større, det er som å kjøre motorsykkel kontra bil. Selv blir du tryggere på deg selv og tryggere på det du holder på med, når du har gjort det mange ganger.

Jobber turnus

Fredrik Midtbø er bosatt i Andebu i Sandefjord kommune, 25 minutter fra Torp flyplass. Her bor han sammen med sin samboer Amalie Olsen. Nå som instruktør jobber han fem-fire turnus, der han er på arbeid fem dager og har fire dager helt fri.

– Det er veldig givende. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker. Det å kunne lære vekk ting og følge dem gjennom et intensivt program, er givende og gøy. Studentene er ofte veldig usikre i starten, og det er veldig gøy å se hvor mye flinkere de blir når de er ferdige, og hvor mye de har utviklet seg på to år.

Opptakskrav

Etter koronaen er bransjen absolutt på vei opp igjen. Det utdannes for lite piloter. Kravene er ikke så strenge som kanskje myten vil ha det til. Det er krav om enten generell studiekompetanse eller fagbrev, eller realkompetanse. Skolen har ikke noe snittkrav. Har du briller eller kontaktlinser, er ikke det nødvendigvis noe hindring. Men det er strenge krav om godt fargesyn – du må kunne se forskjell på grønn og rødt.

– Jeg tror en del av de fordommene om hvor høye krav det er til å bli pilot, er knyttet til Forsvaret. Der er det strengere. Noe av det viktigste er å være motivert for det du holder på med. Det er potensielt det man skal holde på med resten av livet, og da er det viktig at det er noe man trives med.

Som del av undervisningen, flyr elevene først enmotorsfly og så tomotorsfly etterpå. Det er en del simulatortrening også, på ting som ikke er så enkle å øve på i flyene, nødssituasjoner for eksempel. Det øves i Boeing 737-simulator.

Ikke minst skal elevene lære instrumentflyging. Her må de stole blindt på instrumentene, også om det for eksempel er dårlig sikt. Fredrik Midtbø sier det blir en vane.

– Jeg har jobbet i fire-fem år på den flyskolen, og komfortsonen min har utvidet seg veldig. Du blir tryggere i det du holder på med, og det blir lettere å stole på instrumentene også, forteller han.

Aerodynamikk

En vanlig dag begynner gjerne med at han kommer grytidlig på jobb, møter studentene han skal fly med på brifingrommet. Som regel flyr han med to til tre studenter i løpet av en dag. Først er det planlegging med vekt og balanse, man sjekker vær og vind før flygingen sammen med studenten.

– Vi bytter på å jobbe tidlig og sent, men spesielt om morgenen tar vi en grundigere sjekk av flymaskinen. Etter det er det brifing av studenten. De begynner utdanningen med cirka ni måneder med teori, der aerodynamikk, meteorologi og navigasjon er på pensum.

Skolen samarbeider med SAS og Widerøe om et rekruttprogram, der noen av studentene får være med i en selekteringsprosess gjennom selskapene. Skolen har også samarbeidsavtale med Japans største flyselskap, All Nippon Airways, og har hatt en del japanske studenter.

Flight-akademiet har egen campus, så studentene kan bo der hvis de vil. Andre leier seg leiligheter i Sandefjord og omegn.

Yrkesvalgdag

8. februar skal Fredrik Midtbø holde foredrag på Dalane videregående skole i Egersund på yrkesvalgdag. Da skal han fortelle om livet som pilot, og utdanningstilbudet på skolen.

– For å komme inn på utdannelsen, er du nødt til å tilfredsstille opptaksprøven. Her er også motivasjon og personlig egnethet en del av testen. Noe av det viktigste er innsats og gode holdninger, det kommer du langt med, understreker Midtbø.

Han er ofte på reise rundt i Norge og holder foredrag der han promoverer Pilot Flight Academy. Blant annet er skolen representert på de store utdanningsmessene i Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim.