– Min far var yrkessjåfør. Jeg har vært med han rundt omkring i Europa med både buss og lastebil. Det ligger i blodet mitt. Jeg har alltid drømt om å kunne gjøre det samme en dag, sier Fredrik Engen.

Livet har ikke vært lett for 43-åringen. I store deler av livet har rusen hatt kontroll. Det skulle ta over 20 år før Engen fikk kontrollen tilbake.

– Det tok over livet mitt. Jeg var så mentalt nedbrutt at jeg skjønte at det ikke kunne fortsette slik. En dag tenkte jeg at nok var nok, sier Engen.

LES OGSÅ: Anette (38) droppet ut av skolen da hun var 17 år, nå fullfører hun videregående som småbarnsmor: – Jeg har tusen ting å tenke på, men tror dette skal gå greit

En hard prosess

Veien ut av rusen har ikke vært lett. Engen forteller at det har vært preget av tilbakefall, samt feil diagnoser og feilmedisinering.

– Jeg sluttet å ruse meg i en periode mellom 2009 og 2013, men på grunn av feil diagnose og feilmedisinering så fikk jeg et tilbakefall.

Etter noen år med mørke tanker, fant han seg helt isolert fra omverden. Da bestemte han seg igjen for å få kontroll over rusavhengigheten.

– Det er en hard prosess å kutte rusavhengigheten. Man må finne en indre styrke. Etter at jeg fikk riktig diagnose i 2017 har ting falt mer på plass.

Engen har nå vært rusfri i de siste fire årene.

LES OGSÅ: Flere burde gjøre som Lise-Marie (29): – Yrket skriker på hjelp

Lys fremtid

I 2018 fikk han individuell jobbstøtte i regi av Nav, som er et program for dem som har en psykisk helse- eller rusutfordring og trenger støtte for å skaffe og/eller beholde en jobb.

– Jeg fikk et tips om at Kompetansebyggeren i Tønsberg kunne være noe for meg. I januar i fjor begynte jeg med å ta opp fag her. Det har gått veldig bra så langt.

Engen går VG2 Transport og logistikk. Det kan gi han fagbrev i Logistikkfaget eller Yrkessjåførfaget.

Samtidig er han så å si i full jobb ved en butikk som selger e-sigaretter på Sem.

– Jeg fant denne jobben på egen hånd. Det startet som en praksisplass. I dag er jeg butikksjef. I tillegg til at jeg går på skolen. Det er mye som skjer om dagen. Jeg kjenner på det, men det er bare gøy.

– Det virker som at du er lykkeligere enn noen gang nå?

– Jeg er veldig stolt over at jeg har kommet så langt og klart meg så bra, både med tanke på jobb og skole. Jeg bærer historien min med stolthet.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Patricia (38) ble anbefalt å bytte navn. Men det rådet ville hun ikke følge: – Jeg vil avdekke myten og inspirere folk

Oppfyller drømmen

Engen er snart ferdig med utdanningen sin ved Kompetansebyggeren. Han er nå ett skritt nærmere å realisere en livslang drøm.

– Det er drømmen min. Jeg kjører mye bil privat også. For meg er det å være på veien terapi for hodet. Å være en yrkessjåfør er kanskje ikke verdens mest lukrative jobb, men det gir meg ro i sjela.

– Hva er planen videre etter at du er ferdig med skolen?

– Min plan er ikke å gå direkte ut i sjåføryrket. Foreløpig trives jeg godt med jobben min på Sem. Det gjenstår fortsatt en del krav før jeg kan jobbe som sjåfør, men det viktigste er at jeg har fagbrevet i hånda. Når den riktige jobbmuligheten dukker opp så vil jeg ta den.

LES OGSÅ: Mary har jobbet i Frextex-butikken: – 20 år til? Ja, hvis helsa holder så

Øker mulighetene for jobb

Kompetansebyggeren tilbyr videregående opplæring for voksne, skolen ligger på Korten. Rektor Jan Magnar Antonsen er opptatt av å få fram at dette er et tilbud for alle som er over 25 år og som ikke har fullført videregående skole.

– Vi har 650 voksne elever ved skolen. Dette er folk som ikke har fullført videregående skole av ulike grunner. Det er mange som ser at det er vanskeligere å få jobb uten utdanning. Vi hjelper mange med å komme seg tilbake til arbeidslivet igjen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tilbudet er gratis. Alle kan søke om videregående opplæring for voksne, og kvalifiserte søkere som ikke har lovfestet rett til opplæring kan også få plass hvis det er ledig. Man kan søke om generell studiekompetanse eller yrkeskompetanse.

– Det er mange av våre yrkesfagelever som kommer seg rett ut i jobb etter endt utdanning. Flere får også jobb før de er ferdig med siste eksamen. Vi føler kanskje at alle ikke kjenner til vårt tilbud. Dette er en mulighet som kan gi en ny start til veldig mange, sier Antonsen.

Faktaboks om Kompetansebyggeren og voksenopplæring i VTFK

 • Vestfold og Telemark fylkeskommunes eneste videregående skole for voksne (fylkeskommunen har klasser tilrettelagt for voksne også ved andre videregående skoler).
 • Har cirka 70 ansatte og cirka 650 voksne elever.
 • Tilbyr gratis utdanning, veiledning og realkompetansevurdering til voksne med voksenrett, eller finansiert gjennom Nav eller Gullbilletten.

Har i dag følgende tilbud:

 1. Generell studiekompetanse
 2. Realfaglig fordypning
 3. Yrkesfaglige utdanninger
 4. Helsefagarbeider (Tønsberg og Sandefjord)
 5. Barne - og ungdomsarbeider
 6. Helseservice, helsesekretær / tannhelsesekretær
 7. Fotterapeut med autorisasjon
 8. Hudterapeut (nytt tilbud)
 9. Salg, service og reiseliv
 10. Transport og logistikk – Logistikkmedarbeider – yrkessjåfør
 11. Elektriker

Voksenopplæringen har ingen søknadsfrist, og fortsatt ledige plasser på flere av tilbudene.

LES OGSÅ: I hjemlandet bestemte myndighetene hva han skulle bli. I Færder kan Fessehaye (35) få oppfylt barndomsdrømmen.