Gå til sidens hovedinnhold

Fremtiden for øyperlen

Det er gått over 16 år siden de opphetede forsommerdagene i 2004 da Brunstad Conference Center fikk tilslaget på den tidligere festningsøya Østre Bolæren, men der handelen ble omgjort etter kraftige folkelige protester lokalt og et politisk press som nådde opp til høyeste nivå i norsk politikk.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

At den unike øya, med sin praktfulle skjærgårdsnatur og sin store bygningsmasse, måtte forbli i offentlig eie, var det bred enighet om, men i årene etterpå har fylkeskommunen og senere Færder kommune slitt med å få til en økonomisk sunn drift av øya. Både transport og vedlikehold på Østre Bolæren krever en stor og vedvarende offentlig pengebruk. Å rive store deler av bygningsmassen har dermed blitt en aktuell løsning.

Men å rive ville også være sløsing med verdifulle muligheter og ressurser. Derfor ser vi med stor interesse på Steffen Hopes planer om å starte folkehøyskole i den flotte forlegningen fra 1990. Finner man en god løsning for vedlikehold og økonomisk ansvar, kan dette bli en god etterbruk, og det er mange spennende faglige muligheter ved å ha en folkehøyskole på en øy i Oslofjorden. Reiseliv, naturfag, båt og vannsport er bare noen av dem.

I de siste par tiårene har det vært økt fokusering på prestasjoner i skolen og å få flest mulig gjennom til en solid utdanning. Men mange av oss kan trenge en ekstra runde før vi finner det utdannings- og yrkesløpet som passer for oss. Et år uten eksamenspress, som likevel kan gi stort faglig og sosialt utbytte, har gitt mange et svar på hvor veien går videre. Når vi kunne lese i gårsdagens avis at antallet unge uføre øker, bør alle bidrag til å redusere unges utenforskap tas imot med takk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.