– Dette er et gratis tilbud til alle, i tillegg er det et godt innslag i folkehelsearbeidet.

Oddbjørn Myhren er driftsingeniør i Bydrift, og er godt fornøyd med turstitilbudet rundt byen. Mange stier er merket på nytt, både med stedsnavn, med lengdeanvisning på rundturer, og infotavler på spesielle steder. Bydrift har vært i sving med grus, ryddesag og raker, men det har også andre.

 

– Jeg vil fremheve gjengen her i Søndre-Slagen, Friskliv og Seniorgarden i Flint. De har gjort en kjempejobb med å rydde opp, til beste for oss alle, sier Myhren.

VARIERT

Det er et variert rutenett av stier du kan benytte deg av. Nå kommer hvitveisen rundt i skogene, du kan oppleve fuglelivet på Ilene, eller høre suset fra de store, tomme løvtrærne på Grevestien. Legger du i vei fra Brygga, kan du gå via Nordbyen til Ilene. Derfra enten en tur innom vakre Gullkronene naturreservat, eller innover Semslinna, under Kjellekrysset, opp Kjellelia mot Tomsbakken. Da har du gått en del av Grevestien.

 

Rundt Berg fengsel er det en ryddet, bred sti, med flere infotavler rundt løypa som forteller om den grusomme behandlingen fangene der fikk under andre verdenskrig.

– Dette er en sti som Interessegruppen Berg Interneringsleir og innsatte og ansatte her på Berg sammen står bak, sier assisterende fengselsleder Tor Arne Marcussen. Det jeg ønsker meg, er at det nede i byen blir satt opp ei infotavle, hvor det opplyses om sammenkoblingen av stinettet i byen og med Bergstien. Stien rundt Berg er i bruk hver dag, det jogges og det gås tur. Og brosjyrene vi har hengende ved inngangen blir lest, sier han.

Det er flott sti å gå på, med god utsikt utover Jarlsbergjordene og åsene innover. Så kan du gå tilbake over Frodeåsen, Stenmalen og så over Slottsfjellet før du er tilbake i byen.

PØLSERAST

Velger du å gå ved kysten, er det godt merkede stier ved Vallø og Karlsvika. En rast på Ringshaugstranda med pølser i termosen slår sjelden feil, særlig hvis været er brukbart. Velger du å gå i Essoskogen, kan hende du finner blåveis. Det er i det hele tatt ruter nok for alle, få av dem er vanskelig tilgjengelig. Du trenger heller ikke å tenke på bakglatte ski, men får Yr rett, kanskje litt solkrem på nesa? Du finner flere turer på kommunens hjemmeside.

 

– Fra neste år vil vi også få nymerkede ruter på Husøy, med de nye standardiserte turmerkene. Så er du blant de mange som holder seg hjemme i påsken, kan du oppleve deilig natur i ditt nærområde, sier Oddbjørn Myhren.