Gå til sidens hovedinnhold

Spinnere er den nye ekstrem-dillen

Artikkelen er over 4 år gammel

Fidget spinners tar helt av blant barn i Norge. – Interessen har kommet som lyn fra klar himmel, sier leketøysimportør. Teie skole sier nå nei til elever som vil ha med leken på skolen.

Har poden mast på å få en spinner i det siste? Har du lurt på hva i aller huleste det er? Kan det kjøpes på Rema, liksom?

Spinnere, eller fidget spinner, er den nye lekedillen som tar helt av, skriver Nettavisen. De kan kjøpes i lekebutikker, bokhandlere og magasiner og er årets sommerdille på lekefronten. De er ikke spesielt dyre og de er – i motsetning til fjorårets Pokémon-dille – gammeldags fysiske.

– Jeg har vært mye ute og reist på leketøysmesser fra Tyskland til Kina. Jeg har sett spinnerne en stund, men må si at jeg først spurte meg selv hva dette var for noe, humrer administrerende direktør Gro Svendsen i leketøyskjeden Ringo til Nettavisen.

Hun forteller at interessen rundt spinnerne er rekordstor, og at den har kommet «som lyn fra klar himmel».

Ikke tillatt

På Teie skole på Nøtterøy, har de også merket den nye trenden. På skolens nettsider ble det onsdag gjort klart at leken ikke er tillatt på skolen:

– I økende grad ser vi elever som har med seg spinnere på skolen, og ikke sjelden ser vi de fremme i timene. Elevene argumenterer med at den har terapeutisk effekt – som også reklamen forteller. Teie skole gjør det helt klart at disse spinnerne ikke skal være med på skolen, står det i innlegget på nettsiden.

– Vi har ikke opplevd maken til suksess. Butikkene kan selge 200 stykker om dagen, de går ut med en eneste gang. Vi venter ny forsendelse i starten av neste uke. Vi var litt forsiktige og bestilte 10.000 – det normale av en leke er kanskje 2000 – men vi har allerede ordrer på 20.000 fra våre forhandlere, så nå flys det hjem spinnere for alt det er verdt, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Synsforskere: – Pokémon Go har flere fordeler

Mer avanserte spinnere

At det er stor interesse bekrefter også leketøysgrossisten Fritz Hansen AS.

– Det tok bare 14 dager fra vi så de første bildene fra leverandører i Kina til det ble kjempepopulært, opplyses det.

– Vi har fått en god del ut på markedet, og vi venter inn store partier fremover. Det vi har solgt til nå er en «basic spinner» i det lavere prissegmentet, men så opplever vi at enkelte etterspør litt mer eksklusive spinnere. Det er kulelageret i midten som betyr noe, sier daglig leder i leketøysimportøren Fritz Hansen, Eirik André Hansen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Bestilte sprettert til moro på hytta og ble dømt

Terapeutisk snurrebass

En spinner er rett og slett en slags form for snurrebass med et kulelager i midten. De har tre armer, og er egentlig ment som et avstressende rekreasjonsleketøy som skal hjelpe deg å få tilbake konsentrasjonen. Fidget spinnerne ble opprinnelig markedsført til foreldre til barn med ADHD, angst og autisme.

Det høres jo veldig bra ut, men flere skoler i USA har nå forbudt spinnerne.

LES OGSÅ: Disse produktene bør du holde deg unna

– Vi har faktisk funnet at fidget-spinnerne har motsatt effekt av det de skal gjøre. Ungene bytter dem med hverandre og spinner med dem istedenfor å konsentrere seg om å skrive og følge med, sier Kate Ellison, rektor ved Washington barneskole til Chicago Tribune.

På YouTube kan man lære seg en rekke triks for hvordan få spinnerne til å opptre på den kuleste måten.

Teie skole sier nei

Teie skoles nettsider er det lagt ut informasjon om at disse spinnerne ikke skal være med på skolen.

I økende grad ser vi elever som har med seg spinnere på skolen, og ikke sjelden ser vi de fremme i timene. Elevene argumenterer med at den har terapeutisk effekt – som også reklamen forteller. Teie skole gjør det helt klart at disse spinnerne ikke skal være med på skolen, skriver skolen på nettsidene sine.

LES OGSÅ: Leketøy eksploderte og antente gulvet

Ingen nyvinning

– Dette er ingen dramatisk nyvinning av et produkt, og det er nok YouTube som gjør at spredningen av interessen går så veldig raskt. At ting tar av i USA, betyr ikke at det tar av i Europa, sier Svendsen til Nettavisen. At spinner-dillen sprer seg over hele verden, er etterspørselen etter kulelagre et tegn på, forteller Svendsen.

– Det er en kamp å få produsert nok kulelagre, sier hun.

Erik André Hansen i Fritz Hansen opplyser at de vil komme med «neste generasjon»s spinnere i slutten av mai. Dette vil være spinnere du blant annet kan sette sammen.

Spinnerne er like populære blant barn som voksne. I USA omtales leken som «noe du må ha på kontoret». Så da er det bare å starte og krangle med minsten ...

LES OGSÅ: Din hjelp og dine råd om barneoppdragelse er sikkert velmente, men det er ikke det som trengs

Kommentarer til denne saken