Før jul skal «alle» hjelpe dem som sliter. Annichen ønsker at vi sprer desember-godheten utover resten året

HJELPSOMHET: Mange vil bidra før jul, både med gaver og hjelpende hender. Det merker Annichen Pettersen i Frivlligsentralen i Tønsberg. – Det er liksom legitimt å tilby sin hjelp ved juletider, sier hun, og minner om at mange er ensomme i påsken og gjennom sommeren også.

HJELPSOMHET: Mange vil bidra før jul, både med gaver og hjelpende hender. Det merker Annichen Pettersen i Frivlligsentralen i Tønsberg. – Det er liksom legitimt å tilby sin hjelp ved juletider, sier hun, og minner om at mange er ensomme i påsken og gjennom sommeren også. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– I desember kommer den gode varme folkesjela fram, og folk vil gi av seg selv. Det hadde vært så flott hvis vi kunne fordelt den gavmildheten utover hele året, sier Annichen Pettersen ved Frivilligsentralen i Tønsberg.

DEL

Hver desember opplever Annichen Pettersen ved Frivilligsentralen det samme – folk tar kontakt, de vil gi gaver og sin egen tid til andre som ikke har det så lett. Det synes Pettersen er flott. Samtidig kan det bli litt mye på én gang akkurat i desember.

– Vi har erfart at vi har fått for mange gaver levert hit til Frivilligsentralen, vi har ikke hatt nok mottakere. Det endte med at vi måtte ringe andre institusjoner og gi det videre til dem. Mange ringer inn og sier de vil hjelpe til på vårt julearrangement, flere enn vi har behov for, sier Annichen Pettersen.

I sitt stille sinn har hun begynt å kalle det «desember-frivilligheten».

LES OGSÅ: Slik skal småbutikkene ta opp kampen mot netthandel

Påskeegg til ensomme

– Jeg tror folk synes det er lettere å henvende seg og tilby sin hjelp til andre ved juletider. Det er liksom legitimt. Jeg tror nok at denne varmen eller gavmildheten er der resten av året også, men da vet kanskje ikke folk helt hvor de skal henvende seg eller hva slag utløp hjelpsomheten deres kan få, sier hun.

Hun peker på at påsken og sommerferien er perioder da mange sliter med ensomhet.

– Kanskje vi burde tenke på å ta med oss et påskeegg og gå på besøk til noen som er ensomme i påsken, sier Pettersen.

Pettersen understreker at hun synes det er flott med gavmildhet og gaveinnsamlinger som den de har på Quality hotell, der privatpersoner og næringsliv kan gi gaver til dem som trenger det til jul.

Julebrunsj for frivillige

Av og til blir det hevdet at frivilligheten er på retur og at færre vil bidra med frivillig arbeid. Det kjenner ikke Annichen Pettersen igjen.

– Vi opplever at det er mange som vil hjelpe andre, men de ønsker kanskje ikke å binde sitt engasjement opp i en spesifikk organisasjon. Ved Frivilligsentralen kan folk bidra i kortere eller lengre perioder, de trenger ikke binde seg. Frivilligsentralen skal være et bindepunkt mellom hjelper og mottaker, sier hun.

Første juledag arrangerer Frivilligsentralen julebrunsj for de frivillige. Den kom i stand for flere år siden fordi det meldte seg mange til tjeneste på denne dagen. Så mange ønsket å hjelpe til, at Pettersen skjønte at her var det et behov.

– Jeg tror mange kan ha behov for noe å gjøre på julaften eller på juledagene. Kanskje de er skilt og ikke har barna den julen, eller de har lite familie rundt seg. Samtidig ser de ikke seg selv som mottakere av hjelp, de sier heller ifra om at de vil hjelpe til. Julefeiringen i Frivilligsentralen passer for disse, sier Pettersen.

Sprer gavene

Også Kirkens Bymisjon i Vestfold får flere gaver og flere tilbud om hjelpende hender i førjulstiden.

– Gaver vi mottar til jul er med og hjelper oss gjennom hele året, sier administrasjonsleder Eric Laetare i Kirkens Bymisjon. 

Han sier at de fordeler både de økonomiske gavene og andre gaver ut gjennom hele året, og at det kommer godt med.

– Vi merker også at mange henvender seg til oss fordi de vil hjelpe til før jul. Da hender det vi må si at vi har nok hjelp til jul. Vi baserer oss på en helårsdrift, derfor trenger vi hjelp hele året, ikke bare til jul, sier Laetare.

Kirkens Bymisjon har en egen frivilligkoordinator, og henvendelser som kommer før jul blir ofte henvist til denne koordinatoren.

– Vi klarer ofte å pense dem inn der vi har behov andre deler av året. Vi har alltid behov for mange frivillige, og de henvendelsene vi får før jul gir oss muligheten til å ta en prat med folk som vil bidra, sier Laetare.

– Hva er det med jul som gjør at vi vil gi av oss selv?

– Jeg tenker julen på mange måter blir som et forstørrelsesglass. Gleden blir større til jul, og det samme blir nøden. Og kanskje ønsket om å hjelpe også blir større til jul, sier Laetare.

LES OGSÅ: Dette er Johannes beste råd for å unngå julestresset

– Nestekjærlighetstanken

Domprost i Tønsberg Kjetil Haga peker på at Norge har solide tradisjoner for frivillig arbeid.

– Det er flott å registrere at frivilligheten tar seg opp i julemånedene, sier han.

Domprosten tror ikke vi skal tolke engasjementet som et utslag av dårlig samvittighet. 

– Jeg tror heller vi skal forstå det som et grunnleggende positivt uttrykk for medmenneskelighet og omtanke, sier han.

Haga påpeker at nestekjærlighetstanken er grunnleggende i kristendommens julebudskap, men at kirken er i godt selskap på dette området.

– Mange andre trossamfunn og organisasjoner er opptatt av det samme, sier han.

– På den mørkeste tiden av året feirer vi i kirken at lyset kom til verden og at lyset kan overvinne selv det dypeste mørket. Kirkens budskap er at alle mennesker er like verdifulle og at det alltid finnes håp. Jesus var opptatt av å løfte opp de små og de svake i samfunnet, og utfordret oss til å vise den samme omsorgen for hverandre, både de vi liker og de vi ikke liker, sier han.

Artikkeltags