Gå til sidens hovedinnhold

Funksjonshemmede trenger ikke prostitusjon for å kunne ha sex

Artikkelen er over 1 år gammel

13.11.20 skriver Amalie Andersen i Tønsbergs Blad om prostitusjon. Hun tar til orde for at sexkjøp bør legaliseres, blant annet fordi det vil komme funksjonshemmede til gode. Det er et argument hun burde holdt seg for god til å bruke.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva med de som er handikappede? Dette er et av mange spørsmål Andersen stiller opp for å argumentere for oppmykning av sexkjøpsloven. Hvorvidt loven bør endres eller ikke, ønsker ikke jeg ta stilling til. Det som er problematisk, er å skyve en minoritet foran seg. Hvorfor skulle det være mer relevant for oss funksjonshemmede å kjøpe sex enn for andre?

Når man sier at en spesifikk gruppe bør få kjøpe sex, burde det argumenteres tydeligere for. Andersen lar i stedet en del implisitte holdninger ligge til grunn. Det er ikke noe nytt at funksjonshemmede ikke blir sett på som vanlige mennesker. Når Andersen fremstiller oss som en selvsagt sexkjøpergruppe, er det de samme fordommene som kan holde 100 000 av oss utenfor arbeidslivet. Det er det samme menneskesynet som gjør at vi ikke får leve et likestilt liv.

LES OGSÅ: Om du vil kjøpe sex, bør du vel kunne det?

Dette er fordommer som impliserer at funksjonshemmede er stakkarslige og ikke er i stand til å ivareta egne behov. Disse fordommene er med på å dehumanisere oss som er funksjonshemmede. Disse fordommene er med på å avseksualisere oss som er funksjonshemmede. I dette tilfellet kan en fordom til og med være, at du bør få betalt for å ha sex med en som er funksjonshemma. Det er feil. Det er galt. Det provoserer.

Ikke stakkarslige

Nå er det på tide at vi som er funksjonshemmede tar til motmæle. Nå er det på tide at vi tar tilbake definisjonsmakten og forteller hvor skapet skal stå. For vi er ikke pleietrengende og stakkarslige mennesker som trenger prostitusjon for å kunne ha sex. Vi er sexy, vi er selvstendige og vi har oss som alle andre.

LES OGSÅ: Innsparing i kommunen, og vi som trenger det mest, er dem de tar fra. Igjen

At funksjonshemmede ikke har et aktivt sexliv, er en myte. Vi har seksuelle behov på lik linje med alle andre, og på lik linje med alle andre har vi sex. Det er mange grunner til at folk ikke har sex, men funksjonsnivå har ikke noe med det å gjøre. Jeg har selv et aktivt sexliv, og mange funksjonshemmede jeg kjenner godt har det samme. Vi har like stor mulighet til å bruke Tinder eller Grindr som deg.

Funksjonshemmede har like muligheter til one-night-stands, og vi har like muligheter til kjærlighet.

Man kan godt argumentere for legalisering av sexkjøp. Men det må være på det rette premisset. Stakkarsliggjøringen av funksjonshemmede er ikke et riktig premiss.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.