En måned hvor samfunnet vårt har blitt snudd opp ned, og mange har opplevd dramatiske konsekvenser. Folk mister jobben og blir permittert, bedrifter og arbeidsplasser går konkurs, og usikkerhet og uvisshet preger oss.

LES OGSÅ: Vi glemmer studentene våre

Som fylkesordfører i en slik situasjon har fokuset vært å gjøre det vi kan med de midlene og metodene vi har til rådighet. Allerede siste helga i februar avlyste vi planlagte utenlandsturer for elever i videregående skole, av smittevernhensyn.

LES OGSÅ: Butikksjef Christian med oppfordring til kundene: – Ta påskehandelen tidlig i år

Som første fylkeskommune i landet gjennomførte vi et digitalt fylkesting den 13 mars. Og politiske saker har blitt behandlet som normalt gjennom digitale møter. At demokratiet holdes i gang i en krisesituasjon er avgjørende.

LES OGSÅ: Arbeidsledigheten eksploderer – denne bransjen er hardest rammet

Ingen lokale krisepakker

Men selv om digitale hjelpemidler har vært viktige for mange av oss den siste måneden, gjelder ikke det alle. Flere deler av næringslivet i regionen sliter, og Vestfold og Telemark fylkeskommune har ikke et eget oljefond til å lage krisepakker med. Derfor må vi bistå næringsliv, kulturliv, elever i videregående skole og flere grupper på andre måter.

LES OGSÅ: Tønsberg kommune blør under koronakrisen: – Vi kan tape flere hundre millioner kroner

Heldigvis har vi dyktige og kreative folk i fylkeskommunen. Administrasjonen og de ansatte har virkelig stått på og jobba mot å finne utradisjonelle og gode løsninger på utfordringene som har kommet. Det er jeg glad for.

LES OGSÅ: Hold ut, hold sammen, hold avstand

For det har betydning for bilverkstedet at de kan utføre service på fylkeskommunens biler i april i stedet for i november. For anleggsfolka kan det bety forskjellen på permittering og fortsatt jobb at veien skal utbedres våren 2020 i stedet for høsten 2020 eller vinteren neste år. Og det er viktig for elevene ved videregående skole at all undervisning har gått som planlagt over digitale plattformer, og at utdanningsløpet kan fullføres som normalt.

LES OGSÅ: «Ikke glem å smile, til deg selv og til de menneskene du møter og oppsøker»

Blir hørt

Et annet lyspunkt er erfaringen av at sentrale myndigheter lytter når en samla region snakker med en stemme. Det er gledelig at penger til prosjekter som handler om karbonfangst- og lagring ligger i den siste krisepakka Stortinget vedtok. Det er et steg videre på veien mot det som kan bli et nytt industrieventyr i Brevik, som igjen er viktig for hele fylket.

LES OGSÅ: Coop har stoppet markedsføringen av tilbud for å unngå hamstring

Ingen av oss vet hvordan situasjonen vi nå har vil utvikle seg eller hvor lenge krisa vil vare. Det vi vet er at det blir en annerledes påske med færre skiturer, mindre båtpuss og større avstand til folk enn normalt.

LES OGSÅ:

Men en dag skal vi ta hverandre i hånda og gi hverandre en klem igjen. Tiden fram til da vil kreve mye av oss, og fylkeskommunen skal bidra til den jobben som skal gjøres.