«Nei, vær så snill! Ikke barnet mitt!»

Tredørene sparkes opp og glasskår fra vinduene fyker utover gulvet. Et øyeblikk som skulle være fredelig, i et rom som skulle være trygt, invaderes av en gjeng blodtørstige mennesker i uniform.

De flommer inn i kirken, midt under gudstjenesten, og selv om biskopen forsøker å skjerme menigheten sin, er det til ingen nytte. Prester, lekfolk, menn, kvinner – gamle så vel som unge – alle blir slått sønder og sammen av klubber og sverd. Kropper knuser, innvoller smøres utover gulvet. Selv ikke en ammende mor med sitt spedbarn på armen unnslipper terroristenes barbariske favn.

La oss hoppe ca. 1200 frem i tid. En gjeng stolte nordmenn, i samme uniform som folkene bak drapsorgien i kirken, er samlet på Tønsberg brygge. De deltar på en av de mange begivenheter i Norge som minner og feirer Norges desidert voldeligste gruppering: vikingene.

Kommersiell bruk av slaveri

Tønsberg Vikingfestival, Midgard vikingsenter, Midgardsblot, en haug med «vikinglag», TV-serier som Vikingane; Norge, og spesielt Vestfold, har alvorlig vikingfeber.

Ved blant annet å markedsføre fylkets vikinghistorie, har Vestfold fylkeskommune lenge ønsket «å øke den kommersielle bruken av vikingtid» og gjøre Vestfold til «vikinghovedstad». Men har år med lekingen med sverd gjort vikingentusiastene blinde på hva de egentlig ønsker å formidle?

Historiske kilder viser det unektelige faktumet at vikingene var svært brutale. Og da snakker vi ikke barske helter som av og til tydde til vold; vikingene var bestialske der de voldtok, brant folk levende, bedrev slaveri og spredte hensynsløs terror rundt om i Europa rundt 1000-tallet.

Det fylkeskommunen egentlig gjør er derfor å «øke den kommersielle bruken» av Vestfolds terrorisme for å gjøre Vestfold til voldtekts- og slaverihovedstad. Er det virkelig noe å heve mjødglassene for?

Arabiske vikinger

Mye av problemet koker ned til en misforståelse: «viking» er ikke ensbetydende med hele befolkningen i vikingtidens Skandinavia. Anne Stalsberg ved Vitenskapsmuseet ved NTNU er blant dem som påpeker at vikingene var en veldig liten gruppe voldsmenn. De fleste bosatt i Skandinavia var vanlige bønder som jobbet for å fø seg selv og sine, understreker Stalsberg. Disse fredelige folkene ble også utsatt for vikingenes terror gjennom for eksempel strandhogg.

Første bruk av ordet «viking» dateres til midten av 900-tallet, og da ble det brukt i betydningen «sjørøver». I sagaene er det eksempler på alt fra estiske til arabiske vikinger. Det var altså ikke en etnisk betegnelse, men en slags yrkesbetegnelse.

Nordmenn var altså ikke vikinger. Visse radikaliserte ekstremister rundt omkring i Europa dro ut og bedrev voldelig sjørøver oppførsel, og noen av disse var fra det vi i dag kaller Norge.

«Valhall venter»

Dette bryter med den nasjonalistiske fortellingen om at «nordmenn er vikinger», et narrativ som ble konstruert på 1800-tallet i jakten på norsk identitet. Etter 400 år med dansk styre løftet man fram vikinger for å rote nasjonen i det «ekte» norske.

Denne løgnen ble appropriert av nazistene, som bygget på nasjonalromantikkens etniske fremstilling av vikinger. Fantasien om et folk bestående av blonde, sterke menn som herjet på sjøen, ble brukt til å konstruere den nazistiske ideen om «herrerasen».

Den norske mannen bak sommerens terroristangrep i Oslo var inspirert av denne tankegangen. I et høyreekstremt forum om «rasekrig» skrev han: «Det har vært gøy. Valhall venter.»

Deretter gjorde han som både vikingene og nazistene; slaktet en som tilhørte det han så på som et annet «folk», og forsøkte å drepe enda flere.

Slutt på leken

Jeg er på ingen måte imot festivaler, TV-serier eller organisasjoner som løfter fram historien om menneskene som levde her for 1000 år siden. Det jeg synes er problematisk er beskrivelsen av alle disse menneskene som vikinger, og enda verre, nedhysjingen av de horrible handlingene som de faktiske vikingene bedrev.

Hvis vikingene hadde levd i dag hadde de vært på linje med IS og andre terrorgrupper, og vi må innse hvor håpløst det er å feire dem.

Det er på tide at den stolte sagaen om vikingene en gang for alle blir en saga blott.