Før jul gikk tollsjef Wenche Fredriksen ut og minnet folk på at det ikke er lov å ta med fyrverkeri over grensa til Norge. Det kan virke som at det er mange som ikke har fått med seg forbudet, eller som tar sjansen på at de ikke blir tatt, for den siste tiden har tollerne på Svinesund beslaglagt 152 pinneraketter, 50 batterier og 38 pakker med diverse fyrverkeri. Det forteller Fredriksen til NRK.

– Det er nok veldig mange som tar en sjanse når de likevel er i Sverige og handler. De faller nok for fristelsen. Men hvis de blir stanset og kontrollert, så blir de også fratatt alt av fyrverkeri, sier hun.

Stoppet på Ørje

Også ved grenseovergangen på Ørje har flere blitt stoppet med fyrverkeri den siste tiden. Kontorsjef Gro Lene Gundelsby forteller til kanalen at de har hatt tre beslag det siste døgnet. De har tatt beslag i 18 batterier, 66 pinneraketter og sju pakker med kinaputter.

Beslaglegges

Man har kun lov til å ta med fyrverkeri inn i Norge med et kompetansebevis fra Norsk brannvernforening og tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Unntaket er små stjerneskudd, knall-bon-bon, party-poppers, kruttlapper og lignende. Har du ikke dette når du kommer over grensa risikerer du bot.

– Reaksjonene varierer litt med størrelsen på beslaget, men de aller fleste vil bli politianmeldt og bøtelagt. Fyrverkeriet blir destruert, har Fredriksen uttalt til FB tidligere denne uken.