Av private bedrifter i Tønsberg er bare Apotek 1 Løven eldre, med røtter tilbake til 1732. To andre gamle, familieeide industrivirksomheter i Tønsberg er H Henriksen AS fra 1856 og Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk fra 1883, mens konserneide Tønsbergs Blad kan feire 150-årsjubileum neste år.

LES OGSÅ: Morten driver Tønsbergs eldste bedrift og har en hemmelighet som han nesten er alene om i verden: – Jeg er utrolig stolt

I alle diskusjoner om næringsutvikling og næringspolitikk snakkes det mye og pent om gründere, og godt er det. Skal vi ha nok arbeidsplasser i fremtiden, må vi støtte opp om dem som har gode ideer og vilje til å satse i dag. For hver eneste dag forsvinner bedrifter i Norge. I lokalhistoriske verker som «Tønsbergs Historie» og «Sem og Slagen Bygdebok», begge utgitt for flere tiår siden, kan du lese om mange lokale virksomheter som en gang blomstret, men som nå er vekk.

LES OGSÅ: Lager nisjeprodukter som eksporteres verden rundt

Desto større grunn er det da til å heie på de tradisjonsrike bedriftene som faktisk har greid å overleve, tiår etter tiår, generasjon etter generasjon. Man kan lett ta gamle bedrifter for gitt, men å klare seg gjennom skiftende konjunkturer og teknologiske endringer er ekstremt krevende. Det er nok ikke tilfeldig at de tre eldste industribedriftene i Tønsberg alle er familiebedrifter, med eiere som er levende opptatt av faget, omstillingsvillige og går på med krum hals også hvis det butter imot.

LES OGSÅ: De siste årene har tallene vært blodrøde for familiebedriften, men nå smiler de tre Marthinsen-søstrene bredt

Midt i all vår entusiasme for gründerne er det viktig å anerkjenne også de veletablerte bedriftenes betydning, ikke minst fordi flere av dem sysselsetter mange mennesker. Derfor må kommunen bidra til at de får armslag og utviklingsmuligheter her i vårt lokalsamfunn.