Gå til sidens hovedinnhold

Gi oss ny politibåt

I ti år har politibåten Julie gjort trofast tjeneste i skjærgården vår. Nå er den lappet sammen så mange ganger at den må erstattes. Men finnes det penger til ny båt?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mye har skjedd siden Julie ble sjøsatt for ti år siden. Da var den hypermoderne, og noe av det raskeste som fantes på sjøen. I dag kan den bli frakjørt av både vannscootere og enda raskere båter, som kan ha mer motorstyrke og bedre sjøegenskaper. Det er ingen tilfredsstillende situasjon for politiet.

Enda viktigere er responstiden når ulykker skjer. Politibåten er en viktig del av redningsapparatet på sjøen, og skal dekke store områder av Norges fineste skjærgård. Vi har attraktive ferieområder som tiltrekker seg fritidsbåter fra hele landet, vi har nasjonalpark som skal passes på, og vi har i år fått flere båter på sjøen enn tidligere. Det betyr press på skjærgården, og større risiko for ulykker. Mange av de nye båtene har ferske båtførere ved roret, og det rapporteres om flere grunnstøtinger enn tidligere.

I denne situasjonen trenger politiet to ting: Personalressurser og riktig verktøy. Vi forventer at begge deler prioriteres. Vi har ved tidligere anledninger stilt spørsmålstegn ved om politiet her har disponert tilstrekkelig mannskap til å være synlig nok på sjøen. I år virker det som dette har fungert.

Da gjenstår verktøyet. Og mannskapet ombord på politibåten forteller om lapping, sprekker i skrog, episoder der båten har holdt på å synke, og girproblemer som ga tre uker på land. Dette er en driftssikkerhet som ikke er god nok for Norges viktigste farvann for ferierende.

Oslopolitiet og politiets beredskapstropp fikk nye båter i 2018. Dette er båter med toppfart på 70 knop, med sjøegenskaper som matcher, og som derfor vil redusere politiets responstid kraftig. Ny båt ligger i politiets planer for 2021, men planer og penger er to forskjellige ting. Når prioriteringene hos politiet gjøres for neste budsjett håper og tror vi ny båt får plass. Det fortjener Norges mest attraktive skjærgård.

Kommentarer til denne saken