(Telemarksavisa) Kvinnen, som bor et sted i Telemark, må være anonym av hensyn til barna. Hun møtte den syriske mannen, som er i begynnelsen av 30-åra, i løpet av våren 2017.

– Ble kontrollerende

– Han ville at vi skulle bli kjent. Han sa at han var utdannet som lege og nevrolog, og i tillegg sa han at han hadde økonomiutdanning, sier kvinnen.

Hun beskriver mannen som veldig flink til å prate for seg, og forteller at han også presenterte seg som lege da han hilste på venner og bekjente av henne.

Hun innledet et forhold til den syriske mannen, som hun giftet seg med gjennom en religiøs seremoni.

– Vi hadde en plan om at jeg skulle bli ferdig med studiene og at han skulle få utdanninga si godkjent her i Norge. Jeg hjalp ham med å flytte til samme by som jeg bodde i og han brukte meg som tolk. Han fikk permanent oppholdstillatelse her, og så skulle han sende papirene fra økonomiutdanninga til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Jeg hjalp ham med alt fra «A til Å», sier kvinnen.

LES OGSÅ: Over 100 barn i karantene etter smitte ved barnehage og skoler: – Ikke overrasket

De fikk et barn sammen i 2018, og bare et par måneder senere, merket hun at mannen ble mer og mer kontrollerende.

- Da vi møttes for første gang, så han at jeg var opptatt av utdanning, jobb og frihet. Men bare et par måneder etter at vi fikk et barn sammen, så ble det fullstendig "kulturkrasj". Da prøvde han å kontrollere meg mer og mer, og han ville at jeg skulle følge hans religiøse regler. Og han var veldig streng, sier kvinnen, som presiserer at hun ikke er imot religion.

- Men han så jo da vi giftet oss at jeg var godt integrert og at jeg ikke brukte hijab. Jeg ville prøve å hjelpe ham, siden han er far til mitt barn. Men han ville ikke utdanne seg og han ville ikke lære seg norsk. Jeg opplevde ham som falsk, sier kvinnen.

Hun forteller at NOKUT ga beskjed om at vitnemålene på mannens økonomiutdanning var falske, men at han hadde først hadde ei forklaring på dette.

Det var høsten 2019 at hun forsto at mannens vitnemål var falske.

Da hun ønsket å avslutte forholdet til mannen, ble det starten på flere problemer.

– Han meldte meg til barnevernet og han sa masse rart om meg til familien min, sier kvinnen, som forklarer at mannen kom med falske anklager i et forsøk på å skade hennes «ære».

– Tok bilde av blåmerke

Ved en anledning kom han hjem til henne og tok fra henne både husnøkkel, bilnøkkel og penger, og hun ble så redd at hun tok med seg barna og rømte ut fra leiligheten.

– Han sendte ei bekymringsmelding på 120 sider til barnevernet. Han sa at jeg hadde slått ham, at jeg har trua ham med drap og at jeg slår barna mine. Han har også sagt at jeg er psykisk syk. Det her var veldig tungt, sier kvinnen, som ble livredd for at barnevernet skulle tro på mannen og hente barna.

LES OGSÅ: Har vurdert hjemmeundervisning før jul: – Et kjempevanskelig spørsmål

Ved et tilfelle, da hun fortsatt trodde at mannen virkelig var lege, hadde det ene barnet hennes fått et blåmerke, som han ville se på. Hun sier at han da tok et bilde av blåmerket, og at han senere brukte dette bildet i den falske bekymringsmeldinga som han sendte til barnevernet.

– Barnevernet sendte meg ei innkalling, og jeg ble veldig stresset. Fram til den datoen så våknet jeg opp av et mareritt hvor de kom og hentet barna mine. Det her har ikke vært enkelt. Jeg viste barnevernet de falske dokumentene han hadde, og jeg forklarte at det er denne mannen som juger. Jeg har prøvd å samle alt for å vise de at det han sier ikke er sant. I oktober i år avslutta barnevernet saken, forteller kvinnen, som naturligvis ble lettet over at hun ble trodd.

Anmeldt for trusler

Det var tilbake i juni i år at hun politianmeldte mannen for å ha kommet med trusler.

– Han sa til meg den dagen jeg gikk til politiet, at han kommer til å gjøre sitt beste for å ødelegge livet mitt. Jeg ba også om et besøksforbud, men det fikk jeg ikke. Jeg vet ikke hvordan det går med saken hos politiet – jeg har ennå ikke hørt noe, sier kvinnen.

Foruten om anmeldelsen om trusler, så har kvinnen også fått høre at NOKUT skal ha politianmeldt mannens falske vitnemål for utdanning i økonomi og administrasjon.

– Han har lurt både barnevernet, sin egen lege og psykolog. En dag ga han meg «medisin», og jeg husker ikke noe fra den dagen. Da filmet han meg, og nå truer han meg med at han vil bruke den filmen for å få fullt foreldreansvar. Han har også vist den til familien min og sagt at jeg drikker alkohol og han har vist den til politiet - så han har brukt den videoen på flere måter, sier kvinnen.

TA har fått bekreftet fra politiet at mannen er anmeldt for trusler, og at saken etterforskes av politidistriktet hvor den anmeldte mannen nå bor. Politiadvokaten som har saken var torsdag utilgjengelig for en kommentar.