Ingen land samler inn mer elektronisk avfall enn Norge. De siste ti årene har nordmenn samlet inn PC-er og telefoner som har gitt C02-gevinster tilsvarende årsforbruket til mer enn 300.000 bensinbiler.
– Nå skal vi bli enda bedre, sier Stig Ervik. Han er administrerende direktør i returselskapet Norsirk.
- Les også: Hvem er flinkest i landet?
Svært forurensende
I 2016 samlet norske kommuner og forhandlere inn 146.000 tonn elektronisk avfall, viser ferske tall fra EE-registeret. Vestfold samlet inn mest (se oversikt i bunn av saken).
Metalldeler i gamle radioer, kjøleskap og mobiltelefoner gjenvinnes og brukes i nye produkter. Metaller som kobber, gull og sølv er nemlig svært forurensende å utvinne fra naturen.
Stig Ervik mener vi kan gjøre enda mer for å begrense forurensningen.
– Norge er verdensledende på innsamling av EE-avfall, men vi har fortsatt mye å forbedre når det gjelder hvor mye av avfallet vi klarer å gjenbruke. Der har Norge stått nesten helt stille siden 1990-tallet, sier han.
Han sikter til at det er bedre for miljøet å gjenbruke komponentene til nye produkter enn at vi først knuser, smelter og gjenvinner ressursene.
I snitt gjenbruker kommunene i dag kun 1-2 prosent av det elektroniske avfallet, mens over 90 prosent gjenvinnes.
- Les også: Glass og metall mot nye høyder
De beste belønnes
For å få fart på gjenbruket innfører Norsirk et belønningssystem for norske kommuner fra april i år. Kommunene skal nå få betalt for materialene de sorterer ut til gjenbruk.
– Vi har et mål om å nå 10 prosent gjenbruk på tre år. Det er veldig ambisiøst. Men når kommunene ser hvilket potensial de har til å bidra med å hjelpe miljøet, samtidig som vi gir kompensasjon for ekstraarbeidet som utføres, tror jeg vi kan få til veldig mye på kort tid, uttaler Ervik. (ANB)