Om bussen i Tønsberg hadde blitt helt gratis, hadde flere latt bilen bli stående da?

Klima og miljø er et verdensproblem som har fått mye fokus de siste årene. Det er mer informasjon om hva som er galt og alt vi bør frykte, enn hvordan vi skal løse krisen.

Vi vet innerst inne hva vi må gjøre for å hjelpe til å løse problemet, men det er likevel vanskelig å få oss selv til å gjøre det.

Vi vet alle at vi bør sortere søpla, kjøpe mindre klær og la bilen stå.

Tønsberg er en for stor by til at majoriteten finner frem sykkelen tidlig på morgenen, en kald vinterkveld eller en våt høstdag. Og hva er alternativet da? Jo, buss.

Mye styr

Hvorfor skal vi heller gå i 10 minutter til busstoppet når vi bare kan gå ut i gårdsplassen og sette oss ned i en varm og tørr bil? Ja, vi vet at det er med på å hjelpe miljøet litt, men det er jo veldig mye styr for den litt eldre generasjonen å måtte pese seg opp til busstoppet for å redde jorda. I hvert fall når bussen er så dyr.

Det er gunstig for lommeboka å ta buss fremfor bilen, men som mange vet er nordmenn kanskje de som setter komfort høyere enn noe annet.

Når man uansett må dra kortet for å komme seg fra A til B, hvorfor ikke bruke noen kroner ekstra på å få aircondition og rumpervarmer fremfor å løpe til den svette bussen?

Vi ødelegger mye

Nei, alene redder du ikke verden ved å la bilen stå en dag, men hvis flere gjør det kan det bidra. Alle monner drar, og i dag må vi dra alt vi kan for å utsette klimakrisen så lenge vi klarer.

Vi så jo hva som skjedde da covid-19 var på sitt verste og nærmest hele verden var i lockdown. Da bilene ble stående skjedde det faktisk noe. Fisk kom tilbake til elvene og luften ble renere. Tenk hva vi kunne greid på noen måneder.

Ingen ønsker seg en ny runde med lockdown, men å se hva denne tiden kunne gjøre for miljøet vårt ga oss kanskje et nytt syn på hvor mye vi mennesker ødelegger.

Ingen digger kø

La oss ta et eksempel: En moderne og stor buss har fra 46-57 seter. Om alle som kjører alene eller med én til, hadde tatt bussen kunne vi spart alt fra 28 til 57 biler på veien per buss som kjører. Ved å gidde å gå til busstoppet sparer du Tønsberg, og til og med ozonlaget vårt, for mange farlige gasser. Ikke nok med det, men du er også med på å minske kø.

Det er nok ingen som digger kø. Det er kjedelig, i tillegg så står biler på tomgang i kø.

Løsningen

Om bussen i Tønsberg hadde blitt helt gratis, hadde flere latt bilen bli stående da? Om VKT hadde lengre åpningstider og flere busser per rute, hadde du villet være med å redde verden litt? Jeg tror i hvert fall det.

Flere hadde nok latt bilen stå hvis bussen var gratis. Ungdommene hadde ikke trengt å bekymre seg for penger til bussen og studenter kan spare de ekstra kronene den kollektive transporten krever, og heller bruke de på dyr strøm.

Gratis buss hadde vært med på å redde verden litt, og spare lommeboken for noen kroner som har mye å si for mange.