Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med jubileet, Luftforsvaret

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 10. november var det 75 år siden Luftforsvaret ble opprettet som egen forsvarsgren.

Det skjedde under krigen, i Storbritannia, ved å slå sammen de allerede eksisterende og i krigen kjempende flyvåpnene i Hæren og i Sjøforsvaret. Med bl. a. Spitfire-fly, med Catalina og Sunderland maritime fly, kjempet nordmenn på ulike fronter. Også vestfoldinger deltok. Mange ble utdannet ved Little Norway i Canada. Nordmennene ytte god innsats. Etter hjemkomsten i 1945 dannet dette grunnlaget for utbyggingen av Luftforsvaret på norsk jord, med nytt utstyr, og mange ulike avdelinger og tjenestefelt. Her i Vestfold hadde Luftforsvaret i mange år enheter på Mågerø, på Torp og i Stavern. Disse og mange andre baser og enheter ble etterhvert faset ut. Også i nyere tid overtar nytt materiell; de 40 år gamle F-16 erstattes av F-35. De første operative F-35 har allerede fløyet over våre trakter. P3 Orion, som vi har hatt i 50 år, erstattes etterhvert av P8 Poseidon. Nye helikoptre kommer. Men moderne teknologi krever meget kompetent personell. Her leverer Luftforsvaret.

Men dette har kostet. Under krigen - og i årene etter - har flere hundre mistet livet under tjeneste i Luftforsvaret.

I arbeidet med å hevde og ivareta norsk suverenitet og sikkerhet har Luftforsvaret med personell gjort en god og verdifull jobb. Jeg takker for innsatsen og gratulerer med 75-års jubileet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.