Kokk- og servitørelever skal 3. februar konkurrere i Tine MatCup-finalen i Stavanger.

Elever fra seks skoler skal kjempe i finalen i Tine MatCup, og en av skolene er Greveskogen videregående skole. Finalen går av stabelen i Stavanger, og allerede i semifinalene var nivået så høyt at samtlige elever ville bestått fagprøven med det som ble levert.

– Fremtiden ser lys ut for kokke- og servitørelevene vi har møtt under semifinalene. Det lover godt for yrket og sier noe om hva vi har i vente når de beste skal kåres i finalen, sier Sebastian Engh, kjøkkensjef og driver av Curtisen i Halden.

Han var hoveddommer under semifinalene på Tines matfaglig senter på Kalbakken i Oslo, og mener samtlige ville bestått fagprøven med det som ble levert.

Fredag 3. februar er det duket for den endelige finalen i Stavanger. Da skal elever fra seks ulike skoler rundt om i landet knive om førsteplassen i Tine MatCup. Konkurransen er en landsomfattende konkurranse for kokk- og servitørelever på VG2 som arrangeres av Tine og Norske Kokkers Landsforening.

LES OGSÅ: Jørgen tror de kjipe tidene er over: – Forhåpentligvis er et traurig kvartal over

Team Tress

Lagnavnet til konkurrentene fra Greveskogen videregående skole er Team Tress. Dette laget består av elevene Trond Andresen, William Dag Hanssen, Adrian Vikse og Oskar Søderstrøm Haug

– Tine MatCup har vært kjempegøy å være med på, og at vi vant vår semifinale i Oslo. Det har gitt oss motivasjon til å øve enda mer. Gjennom felles laginnsats har vi blitt styrket og har bygget opp tilliten til hverandre, sier de.

Laget forteller at Tines MatCup har gitt dem kjempegod erfaring og økt deres faglige kunnskap rundt råvarer, planlegging og perfeksjonering av oppskrifter og servering.

– Greveskogen videregående skole har stilt opp og gitt oss muligheten til å øve og forberede oss godt, sier laget ved Greveskogen videregående skole.

LES OGSÅ: Kommunen etter at Ove raser: – Vi er bare mennesker, ikke maskiner

Mangel på kokker i Norge

Målet med matkonkurransen er å bidra til økt rekruttering av kokker. Ifølge Navs bedriftsundersøkelse mangler Norge over 1000 kokker.

– Vi i Tine har et stort engasjement for å gjøre kokk- og servitøryrket mer attraktivt, og ikke minst dele av vår kunnskap om norsk matkultur og de fantastiske råvarene som blir produsert av bønder over hele landet, sier visekonsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen.

LES OGSÅ: Forsøker å selge bakerikjeden med kraftig priskutt: – Den reelle verdien er vesentlig høyere

Franskinspirert meny

Årets oppgave er bistro. Det vil si at menyen skal bestå av enkel og god mat, inspirert av det franske kjøkkenet.

– Det som gjør bistro unikt, er intimiteten og tempoet. Med bistro øker også fokuset på kortreist mat, til en fornuftig pris, skriver TINE.

– To av grunnene til at vi valgte bistro i år, er kjøkkenets tilnærming til bærekraft og prisutvikling. I en tid med lav økonomisk vekst, eller tilbakegang, blir kokker og servitører avhengige av å være dyktige til å løfte fram det beste i enkle retter. Dette, i tillegg til smaken, vil være avgjørende for suksessen til fremtidens kokker, sier Espen A. Wasenius, leder i Norske Kokkers Landsforening

LES OGSÅ: Anita har ofte vondt i magen når hun går hjem fra jobb: – Det handler om de mest sårbare av oss

Starten på noe stort

Ikke bare kan dette være en kickstart på en kokkekarriere, men det er god erfaring og en god start. Mange kokker har ifølge Tine hatt MatCupen som sin første store kokkekamp. En av dem har blitt stor blant de større.

Jon Erlend Matre har vært visekaptein for kokkelandslaget junior. Han er ikke i tvil om at konkurransen både er en god læringsarena og et springbrett for karrieren videre.

– Årets oppgave krever effektivitet, kreativitet og ikke minst samhold. Selv kom jeg ut av konkurransen i 2017 som en tryggere fagperson og det har åpenbart banet vei for min kokkekarriere. I tillegg var det veldig inspirerende å møte andre unge matinteresserte elever på denne måten, sier Jon Erlend Matre

Han legger så til at han er veldig spent på å se hvem som går av med seieren i finalen, og at han gleder seg mest til å følge med på disse elevene videre.