Gå til sidens hovedinnhold

Grindløkken skole, et praktbygg der unge en gang i tiden fikk grunnlaget for et kommende voksenliv

Artikkelen er over 1 år gammel

En gang i tiden, tidlig på 50 tallet var utsikten fra stua vår, en praktfull og monumental skolebygning 300 meter unna.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forkant en flott åkerlapp der blomster og gress satte spiss på det hele, på en måte et komplett komposisjon som i alle år satte preg på mitt guttesinn. Jeg var stolt av skolen, den var liksom min. Etter at jeg ble flyttet over fra Teie skole da jeg var ferdig i tredje klasse. Farvel til frøken Jakobsen som alltid tok godt vare på meg. på Grindløkka ventet Holter på nye elever hvert år. Litt av en overgang med dåp for nye elever på dass og litt tøffere hverdag for alle. Lærer Eriksen i sjakett fikk orden på oss alle, i de timene var det ikke mye bråk i klasserommet!

I Bekkeveien satt jeg hver dag og spiste frokost, kikket opp mot skolen og tenkte at jeg slipper å gå på skole om den brenner ned! Men det skjedde aldri. Vi fikk alle et forhold til denne flotte skolen uansett. Harald (Bart), Eivind og jeg var gjengen i Bekkeveien som sto nok bak de fleste angrep på jordbærplanter, sommerepler og gravenstein. Det var tider det, lykke besto som regel av de små ting. Da man fikk isopor på Kaldnes ble mange av Grindløkka havebys beboere plaget av oss i de dunkle høstkveldene. Vi var etter datidens mål noen litt rampete gutter. Interessen for jenter var ikke så viktig, men om så var så skulle de gå på Grindløkka altså!

Minner på godt og vondt har vi mange av fra den tiden vi gikk på skolen. Det som nok satte størst skrekk i alle på skolen var nok da vi ble innkalt til skoletannlegen. Minimal vannkjøling og fastkjørte bor sto stadig på programmet, ikke rart at jeg beit tannlegens finger og etter kort tid ble bedt om å få privat behandling! Ja, ja, det ble da folk av oss også. Sånn i ettertid er jo skolen nedlagt for lengst, tannlegen er borte sammen med skolekjøkkenet og sløyden. En ny tid preger alt nå, gammel historie er ikke salgsvare, men det er penger i grønne enger!

Les også

– Huset kalte de bare «Piner'n». Vi skal nok få det fint der

Vi som husker, vi som en gang elsket og hatet skolen syntes det er synd at ikke ungdom atter dominerer skolen med ungdomsaktiviteter og et sted å være. At grøntområder legges ut til profitørenes fortjeneste er trend i dagens samfunn. Ikke rart de smiler mens bestillingene renner inn og de grønne enger forsvinner, det sies å være fremgang det her. Jeg for min del husker med glede og stor stolthet Grindløkka skole, dens lærere og tiden da alt var mindre komplisert og bekken var åpen i Bekkeveien! Men det er en tid for alt som det heter, nyutdannede med alle de grader man kan tenke seg «vet bedre» enn oss hvordan grønne enger kan forvaltes, utnyttes og gi fremtidig avkastning til folkets beste?

Måtte ta grep da salget gikk tregt – men nå er dato for byggestart satt

Nye boenheter med etasjer til nærmere vår herre i høyde vil dekke utsikten mot min ungdoms skole, stedet der vi lærte at livet skulle leves i ro og fordragelighet. Det skapes kolonier der folk lever tett som maur og må ta all verdens hensyn. Dette var ikke tanken da Grindløkka ble innviet 1930 som en fremtidens skole, det man nå ser er det som kalles fremskritt og frihet for folk flest! Bekken er lagt i rør, skolen nedlagt, leilighetene går unna som hakka møkk og penge renner inn. Hurra!

Kommentarer til denne saken