Folk i Tønsberg-distriktet våknet opp til en iskald desemberdag fredag. Noen så temperaturer på under -20 grader da de sjekket gradestokken på morgenkvisten. På Brygga var det -16 grader klokken 07, mens det på Kjelle var -19 grader.

Men nå «snur» været. Det vil si, det blir fortsatt vintervær, men ikke på langt nær så kaldt. Fredag kveld skal temperaturene stige til -5 grader, og lørdag kan vi få plussgrader. I tillegg blir det mye nedbør.

Lokale forskjeller

Fredag morgen fortalte statsmeteorolog Vibeke Thynes at Metorologisk Institutt hadde vurdert om de skulle sende ut et obs-varsel, men at de da ikke hadde bestemt seg.

På ettermiddagen var det imidlertid klart, det er sendt ut gult farevarsel som gjelder fra fredag ettermiddag til lørdag kveld i Vestfold.

– Det er ventet 5-15 cm med snø i løpet av 24 timer, lokalt kan det komme mer, står det å lese på yr.

Nedbøren kan komme som sludd eller regn nær kysten, med fare for regn som fryser på bakken, opplyser de.

Det er usikkerhet rundt hvor og når nedbøren kommer.

– Vanskelige kjøreforhold

Meteorologene anbefaler at alle som skal ut på veiene beregner god tid og kjører etter forholdene.

– Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.

Det advares om lokalt vanskelige kjøreforhold.

(Saken fortsetter under bildet)

Mye vind

Det advares også om mye vind langs kysten tidlig lørdag. Det er meldt sørvestlig stiv eller sterk kuling med vind på 20 m/s. Ved Færder fyr kan det komme vindkast med styrke på 24 m/s.

Det advares mot å dra ut i småbåt.

– Ved motorstopp kan man drive raskt mot land. Sjøen bygger seg opp og det kan være farlig å være ute i småbåt. Grov sjø og hvitt skum fra bølgetopper som brekker, skriver meteorologene på yr.