Hadde barn fått bestemme, ville dette partiet vært landets største

LAGET FOR BARN: De ulike partiene har partiprogrammer som er skrevet på en måte som skal være forståelig for barn.

LAGET FOR BARN: De ulike partiene har partiprogrammer som er skrevet på en måte som skal være forståelig for barn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ingen tvil om at klimakampen har påvirket femte- til tiendeklassinger nasjonalt, ifølge resultatene av Barnas Valg, et lokalvalg laget av Redd Barna.

DEL

Liksom-valget har som hensikt å lære barn om demokrati og politikk, at de skal bli engasjert og få øve seg på å stemme på et politisk parti.

76.700 barn stemte ved årets Barnas Valg, ogArbeiderpartiet gikk av med en soleklar seier.

Partiet fikk en oppslutning på 18,9 prosent. Det er en høy oppslutning, men sammenlignet med valget i 2017, gir det en nedgang på 11,6 prosent.

– Dette var en hyggelig måling. Vi får håpe at det gjenspeiler resultatene av det ekte valget. At vi har gått tilbake noen prosentpoeng er bekymringsverdig, men alle forhåndsprognoser viser jo samme tendens med henblikk på valget 2017. Det er allikevel hyggelig at oppslutningen fra barna er så bra, sier leder Kari Asmyhr for Tønsberg Arbeiderparti.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Slik er makten fordelt i valgkampen – her bor lokalpolitikerne i Tønsberg

MDG nest størst

MDG gjorde et brakvalg i år, og ville ha blitt landets nest største parti dersom barna hadde bestemt.

Partiet fikk en oppslutning på 14,5 prosent. Sammenlignet med valget i 2017, er det en økning på 6,5 prosent.

– Dette er nok et bevis på at barn og unge er utålmodige på klimapolitikk som tar fremtiden deres på alvor. Først hadde vi klimastreikerne, så gjorde MDG et brakvalg i skolevalget, og nå dette. Nå gjelder det å få foreldre og besteforeldre til å gi en stemme til fremtiden til de unge i kommune- og fylkestingsvalget, sier Harald Moskvil, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Vestfold og Telemark.

Se en fullstendig oversikt over valgresultatene for 2019, sammenlignet med 2017, nederst i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HARALD MOSKVIL: – Dette er nok et bevis på at barn og unge er utålmodige på klimapolitikk som tar fremtiden deres på alvor.

HARALD MOSKVIL: – Dette er nok et bevis på at barn og unge er utålmodige på klimapolitikk som tar fremtiden deres på alvor.

LES OGSÅ: Roy irriterer seg over at Ap ikke kjøper rosene sine lokalt: – Dette går utover lokale arbeidsplasser

– Skuffende resultater

Partiet med dårligst oppslutning blant stortingspartiene var Kristelig Folkeparti. De fikk 3,7 prosent av stemmene, og har gått tilbake med 0,7 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2017.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BJØRN EINAR GRYTNES: – Vi har tydeligvis ikke vært gode nok til å fremme sakene vi mener er viktige for barn og ungdoms oppvekst, og det er skuffende.

BJØRN EINAR GRYTNES: – Vi har tydeligvis ikke vært gode nok til å fremme sakene vi mener er viktige for barn og ungdoms oppvekst, og det er skuffende. Foto:

– Vi har tydeligvis ikke vært gode nok til å fremme sakene vi mener er viktige for barn og ungdoms oppvekst, og det er skuffende. Det kommer ikke som noe sjokk at MDG gjør et så godt valg i år, med tanke på klimaaksjonene barn og ungdom har deltatt på den siste tiden. Det har nok påvirket valget. Resultatene våre tyder på at vi fortsatt har en jobb å gjøre, sier leder Bjørn Einar Grytnes for Tønsberg KrF.

Barnas Valg 2019 - resultater sammenlignet med 2017

 • R: 12,1% (ny)

 • Frp:6,4 (-1,5)

 • H: 12,2 (-11,2)

 • Krf: 3,7 (-0,7)

 • V: 12,4 (+7,5)

 • MDG: 14,5 (+6,5)

 • Sp: 8,9 (+2,6)

 • Ap: 18,9 (-11,6)

 • SV: 8,3 % (-4,5)

 • Blankt: 2,5

 • Andre: 0,2

Kilde: Redd Barna.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken