Gå til sidens hovedinnhold

Hagen på Nøtterøy blir bedre enn noensinne

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mai er måneden som har alt, det har vi erfart i år. Arven etter april regnet bort. Så henter mai seg inn og vi får kronen på verket. En perfekt 17. mai. For et vær landet over. Sol hele veien, kysten rundt, innlandet med. Det ble en fest.

Selv må jeg tilstå at dagene etter med regn gledet like mye. Til tross for solid regn. Nei, nettopp derfor. Vann fra oven er perfekt. Det var akkurat det vi trengte nå. Tørke er ikke av det gode når det hindrer vekst, røtter som koker, vekster som tørker inn. Jord som knaser når vi trår. Akkurat passe er perfekt. Godt å vite at det er mer regn i vente. Solskinn og regn, og kan vi legge til litt varme, så kan vi erklære hagesesongen for åpnet.

LES OGSÅ: Har du sett det en gang, er det bare å lukke øynene et sekund og du ser det for deg  

Flere med meg har fått en smekk over fingrene. Vi var fortidig ute med å plante ut sommerblomster. De proffe gjør det profesjonelt og riktig.

På Gjennestad står husene fulle. Driftssjef/avdelingsleder og gartner Møyfrid Sørestad Hem vet bedre. Det er fremdeles best å plante ut i juni. Hun vet det, som har ansvar for produksjon til nær 40 kommuner, iberegnet de aller største. Gjennestad er med på å gjøre Norge vakkert.

Det kan ikke slurves med. Jeg er imponert over standhaftigheten og vettet. Der korresponderer det bra.

Stemorsblomster og Sølvkrans er bare unntak som bekrefter reglen. De kan du få ut i bed og krukker fra tidlig april om du har været med deg. Jeg skulle ønske flere ville søkt seg til gartnerutdannelse på Gjennestad.

Det store paradoks er at vårt naboland Sverige har 10. juni som utplantingsdag. Selv helt i sør hos familien Mandelmann ventes det. Denne eventyrlige gården i Skåne, hvor hver en plante er produsert hjemme. Følg de forskjellige kontoene på Instagram. Det venter et eventyr. Sagolikt, som svenskene sier.

LES OGSÅ: – Jeg puster hundehår, spiser hundehår, det er hundehår i tastaturet mitt på jobben  

Dette fine gartneryrket som gir så mange retninger. Vi trenger nettopp deg med egne ideer og meninger og åpent sinn for dette fantastiske yrket. Jeg forventer at herværende avis igjen tar en tur opp og sjekker det rike bildematerialet som ligger og venter. Det er gleder som bør deles. Frister dette noen til å søke gartnerlinjen, er det fabelaktig. Du kan sjekke nettet: gjennestad.no.

Det er gartneren som produserer maten vår, så dette burde være i alles interesse. Har du en pode, så vit at det er verre ting å bli tatt av enn gartneryrket.

Hagen på Nøtterøy blir bedre enn noensinne, sjekk finnschjoll og bli inspirert. Det er veksten som gjør hagen, hjulpet av stell fra min private lille Gartnerskole. Litt gjør jeg selvsagt, men det er den enkle metoden til en fin hage bregner sverger til. Mye er gjort når plenpleie med manuellklipper tar 12,4 minutter. Det er lov å studere bedet på utsiden også. Alt kommer av overskudd fra innehagen.

Det er tidligere ute enn noen gang jeg kan huske. Derfor setter jeg så pris på de gode lange 12-timers regnskyll. Vann og vekst henger sammen. Jeg ser så stor forskjell på vekster som får vann og de som er foruten.

Sommerblomster du setter i krukker og kar har jo bare denne ene sjansen. Her skal det både mat og vann til i vekstperioden. De stelles til frosten tar dem. Men først skal vi gledes over nok en sesong i hage eller terrasse. Er du fri for dette, benytt deg av park eller strand. Det er pre sommer og vi kan benytte oss av de muligheter som dukker opp.

Vær fri til å leve. Det er du født til.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.