Mens noen nerder i vei med Pi, kvantemekanikk eller naturvin, nerder andre aller best med skrutrekker og kappsag. Og når store deler av tankevirksomheten brukes på ting som kan bygges i hagen, gjorde det vondt i sjela den dagen prisen på terrasseplank doblet seg. Og triplet seg. Og friplet seg. Vinteren 2020 kostet det 60 kroner løpemeteren der prisen var lavest, viser tall fra Prisguiden. Den reelle prisen var mange steder langt høyere.

Djizes!

Samme sommeren var prisene nede i 13 kroner, og mens hele Norge satt på hjemmekontor, eksploderte oppussingsiveren. Det manglet ikke på gjennomføringsevnen heller. Penger vi tidligere hadde reist for, ble nå pløyd inn i håndverkerbransjen og på lokale byggsentra. Menn og koner gnagde ikke lengre bare på hverandre. Nå lot de seg irritere over sprekken i taket over kjøkkenbordet (aka hjemmekontoret), over verandaen som burde vært bygget ut og beiset, over kjellerstua som skulle hatt større vinduer. Så gjorde de noe med det. Ifølge Prognosesenteret gjennomførte mer enn 790 000 husholdninger en innvendig oppussing i 2020. Det var 133 000 flere enn året før.

Allerede i 2021 var det en tilbakegang i oppussingen. Seks prosent færre oppdrag ble lagt ut på «Mitt anbud» det året. Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat i januar 2022, svarer folk tre ulike ting: Det handler om økonomi, de er ferdig pusset opp eller de bor i en nyere bolig som ikke trenger oppussing.

I 2021 var det rene barkebille-boogien i Canadas dype skoger, og Canada klarte ikke levere nok plank til USA. Som igjen begynte å importere fra Europa. Russland, som er storleverandør av tømmer, invaderte Ukraina og fikk eksporttrøbbel. Dermed ble etterspørselen enorm og leveringen skrinn – noe som alltid drar prisene i været. Prisene på impregnerte terrassebord økte fra 17 til 42 kroner per løpemeter på kort tid.

Men nå, dere! Nå er det hallelujastemning på terrassebordfronten. Akkurat nå viser prissammenlikningsmotorene på Internett at jeg må ut med 15 kroner for en meter terrassebord. Det betyr at skaperkraften igjen kan blomstre. Jeg kan nerde rundt i min egen hage med kappsaga, stikksaga og drillen. Og vateret, da! Vateret skal i sving igjen, folkens! Jeg ser for meg en bølgeformet platting som strekker seg fra trappa i øst mot verandaen i vest. Som en trefarget (rød) løper, der jeg barbent kan rusle fra soloppgang til solnedgang i mitt eget lille rike. Uten å blakke meg helt.

Last hengeren og sett på kaffen. Jeg setter drillen til lading. Sing Halleluja!