Leserne vil heller ha julebukk enn Halloween: «Det hele har blitt en kostyme og kjøpsgalopp»

SAVNER JULEBUKKEN: Tre av fire personer som har deltatt i vår spørreundersøkelse om Halloween, liker julebukk bedre. Likevel tyder det på at knask og knep har kommet for å bli.

SAVNER JULEBUKKEN: Tre av fire personer som har deltatt i vår spørreundersøkelse om Halloween, liker julebukk bedre. Likevel tyder det på at knask og knep har kommet for å bli. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi spurte leserne hva de egentlig synes om Halloween. Her er dommen: Tre av fire vil heller ha julebukk, enn grøss og gru på døra.

DEL

«Ennå en måte å loppe foreldre, mens handelsstanden gnir seg i hendene» mener en av våre 1.192 lesere, som denne uka har sagt sin ærlige mening om knask, knep, kommersialisering og Halloween.

«Bare noe tull » mener en annen: «Vi klarer oss godt med den gode gamle julebukken».

Og et stort flertall er enig. Hele 75 prosent liker julebukk bedre enn Halloween.

«Det (Halloween) har tatt helt av. Og er ikke lenger gøy når store unger kommer på dørene og fyller opp store sekker med godteri. Bedre med egne fester eller og samles i familiesammenkomster. Det blir aldri sånn som amerikanerne feirer det likevel. Vi mangler kosen og tradisjonen og det hele har blitt en kostyme og kjøpsgalopp».

LES OGSÅ: Så mye penger bruker vi på halloween

HALLOWEEN: Bare en av fem sa «Tommel opp, Halloween er topp» da 1.192 personer i Vestfold svarte på vår store Halloween-undersøkelse.

HALLOWEEN: Bare en av fem sa «Tommel opp, Halloween er topp» da 1.192 personer i Vestfold svarte på vår store Halloween-undersøkelse.

Nesten halvparten bruker ikke penger på Halloween

Samtidig har Halloween- festen aldri vært større her i Norge. I år bruker hver av oss i snitt 55 kroner på feiringen, nesten 300 millioner kroner samlet sett. Vi kjøper 200.000 gresskar, bare i oktober. 

Men vår undersøkelse viser en mer moderat pengebruk:

■ 46.7 prosent sier de ikke bruker penger på Halloween i det hele tatt.

■ 29.2 prosent bruker mellom 1 og 200 kroner.

■ 17 prosent mellom 200 og 400. 

PENGEBRUK: Nesten halvparten av alle som svarte på undersøkelsen, bruker ikke penger på Halloween. En av seks personer bruker mellom 200 og 500 kroner.

PENGEBRUK: Nesten halvparten av alle som svarte på undersøkelsen, bruker ikke penger på Halloween. En av seks personer bruker mellom 200 og 500 kroner.

Det vil si at kun 7 prosent bruker mer enn 500 kroner.

POPULÆRT BLANT DE MINSTER: Lise Mari Myhre, Frida Oline Kleivan, Tiril Trandokken og Maia Husby, ved en tidligere Halloween feiring.

POPULÆRT BLANT DE MINSTER: Lise Mari Myhre, Frida Oline Kleivan, Tiril Trandokken og Maia Husby, ved en tidligere Halloween feiring. Foto:

«Det har blitt for kommersiell og varer altfor lenge. Avhengig av dagen det faktisk faller på, det kan være flere dager med barna som banker på døren. Det skal bare være på den 31. Det er en amerikansk tradisjon som ikke er nødvendig her». 

LES OGSÅ: Slik får du en grøssende god halloween

Mange gleder seg 

Men selv om et flertall liker julebukk bedre, er det mange som gleder seg til Halloween blant våre lesere.

■ 31 prosent gir ungene godteri og frukt på døra.

■ 14.6 prosent går Halloween selv eller sammen med barna.

■ 18.4 prosent skal delta på et Halloween arrangement de nærmeste dagene.

Saken fortsetter under bildet

DETTE GIR VI: Godteri eller Ingenting. Det er de to hyppigste svarene i hva folk gir til de som går rundt på Halloween. En av innbyggerne i Vestfold gir en tannkremtube, mens en annen foreslår buksevann...

DETTE GIR VI: Godteri eller Ingenting. Det er de to hyppigste svarene i hva folk gir til de som går rundt på Halloween. En av innbyggerne i Vestfold gir en tannkremtube, mens en annen foreslår buksevann...

Alt i alt gir 21.2 prosent tommel opp til knask eller knep og 15.3 prosent mener det er greit, så lenge barna oppfører seg.

Julebukk vs. Halloween

31. oktober er det igjen tid for Halloween eller Allehelgensaften. Ordet Halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve, eller All Saints Eve – som betyr alle helliges kveld. Dette er den katolske minnefesten for helgener og martyrer. Dagens feiring, hvor man går rundt i nabolaget, ringer på og sier «knasp eller knep», eller «trick or treat», er amerikansk.

I Norge har julebukktradisjonene vært mange og sprikende, og forskjellige fra bygd til bygd, fra by til by og fra generasjon til generasjon. I dag kjenner vi han mest som barn som går ut i romjula, på nyttårsaften  eller13. dag jul og synger julesanger for å få godteri i belønning.

«Synes folk skal slutte å tenke at alt skal være så grusomt pedagogisk rett hele tiden. La nå barna få lov til å ha det gøy!» skriver en leser.

«Gøy for ungene! De voksne som vil ha julebukk kan jo gå selv, det er ikke forbeholdt barn».  

«Det er det det er, og jeg bruker ikke energi på å irritere meg. If you can't beat them, join them! :-)» .

De som har deltatt i undersøkelsen er spredt over hele fylket, med en overvekt på de store byene Tønsberg (309 svar), Sandefjord (196 svar), Larvik (148 svar) og Horten (158 svar).

Artikkeltags