– Dra inn magan, a!

Marve Fleksnes er for lengst historie, men han lever fortsatt i beste velgående – takket være blant annet NRK nett-TV. Der ligger alle episodene til glede for både nye og gamle seere. Humoren holder seg skammelig godt, selv om det er flere tiår siden serien ble skapt. En sann klassiker.

Evig single Marve er en fyr som ofte blir misforstått av omgivelsene sine. Og han blir alltid tolket i verste mening. Han er til tider herlig kverulerende og småfrekk. Marve er modig og står for sine meninger, og han har ofte et poeng med sine spydigheter.

– Har du luktet på rumpespriten nå a, doktor.

Han er ikke redd for å konfrontere maktpersoner. Leger, prester, sersjanter, og mennesker med sosial høyere rang enn ham selv, får gjennomgå av hans verbale krumspring.

Men også naboer, venner og ikke minst hans egen mor Moder’n, får kjenne på Marves humørsvingninger og frustrasjon. Det kan dreie seg om alt fra cornflakes, ullsokker eller forkjølelse. Eller store politiske spørsmål som truer verdensfreden. Men selv om han ofte blir upopulær på sin ferd, så føler vi med ham. Vi heier på ham. Vi er som ham. I hvert fall litt. For vi kjenner oss igjen. Det bor en Marve i oss alle.

– Å, det var?!

Sitatene er mange, og situasjonene han kommer opp i er hverdagslige. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest avisartikler der bilister nekter å vike for hverandre. Bilister som blir stående prinsippfaste og hevder sin rett. Akkurat som Marve, da han i sin noe slitne Mini Morris, møter på direktøren i Jaguar. På en smal skogsvei. Hvem skal rygge? Hvem skal gi seg? Ikke Marve i hvert fall. Ikke uten kamp. Selv om bilen hans var liten – var den i hvert fall stor nok til å stoppe Jaguaren, som han selv ettertrykkelig formidler til direktøren.

– Det der ække no bil, det er et statussymbol!

Til og med det som skulle bli et hyggelig og minneverdig gjensyn med tre kamerater fra marinen, skjærer seg grundig. Marve har ikke forandret seg (mener han selv), men alle de andre har jo blitt så annerledes og kjedelige. Det verste er at marinekollega Axel (også kjent som sjekkemesteren Sengehesten) har byttet ut spriten med urtete, og spiser ikke lenger kjøtt og kjøpebrød. Han har til og med tatt med kona si (Skrekkøgla) på dimmefesten. Snakk om nedtur for festløven Marve.

– Hvis det ikke sjenerer, kan jeg godt løpe ned i parken å hente litt grass og sånn til dere!

Marve, eminent spilt av kunstneren Rolv Wesenlund fra Horten (1936 – 2013), vil alltid være en rollefigur jeg kommer til å være veldig glad i. Grunnen er enkel. Han er så lett å mislike, samtidig som han er like enkel å like og heie på. Han er uredd og ærlig. Det er det som gjør Fleksnes så genial. Han er frekk og spydig. Det er klart vi liker slike typer. En ekte antihelt!

– Han kom. Ble svett. Og dett var dett!